Sønderrisskolen i Esbjerg er en af de skoler, der bruger hele ugen på at fejre 200-året for undervisningspligten. De har fået kunstneren Lotte Lambæk til at lave en plakat i anledning af jubilæet.

200-års-fejring presset af ny skolehverdag

Skole 200 har inviteret skolerne til en landsdækkende og fælles markering af 200-års-jubilæet for undervisningspligten i denne uge. Men mange skoler har svært ved at finde tid, fordi skolerne arbejder på at finde fodfæste i en ny skolevirkelighed.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Uge 41 er ugen, hvor sekretariatet for Skole 200 har lagt op til en fælles markering af, at alle børn i Danmark har haft ret og pligt til undervisning siden 1814. Over 200 privat- og folkeskoler har meldt ud, at de vil markere jubilæet. Men mange andre har valgt at stå over. Folkeskolen har ringet rundt til en tilfældig skole i landets ti største kommuner. De ti opkald viser, at blot en enkelt skole sætter en hel uge af med aktiviteter på alle klassetrin, tre skoler har enkelte klasser, der deltager og seks skoler vælger slet ikke at markere jubilæet i denne uge.

"Vi bliver bombarderet med alle mulige ting lige nu, men vi har været nødt til at begrænse os, fordi vi har brug for ro efter den nye skolereform", siger skoleleder på Absalons Skole i Roskilde Søren Mortensen.

Jubilæet fejres i uge 41

Svært at aktivere lærerne

På Hobrovejens Skole i Randers har skolebibliotekar Birte Kjærgaard Christensen lavet udstilling på biblioteket med gamle skolebøger og redskaber og hængt plakater op og lavet forskellige værkstedsmuligheder blandt andet et værksted, hvor eleverne kan skrive sammenhængende skrift med pen og blæk.

"Jeg har gjort en del for at gøre opmærksom på det. I starten var der ingen respons, men så kom fjerde og femte klasserne og kom på værksteder på biblioteket", siger læreren, der gerne fortæller eleverne historier om, da hun selv begyndte i skole som syv et halv årig i 1958. 

Hun mener, at fejringen er presset af de mange nye tiltag som skolereform og ny arbejdstid i skolen.

"Vi er også presset af, at vi skal have en ny skolestruktur i Randers. Men det er ærgerligt, for børnene synes, det er sjovt med det historiske blik på skolen", siger Birte Kjærgaard Christensen. "Vi gjorde meget mere ud af det, da skolen havde 175 års jubilæum. Dengang var vi tre lærere, der arrangerede det".

Tilykke med de 200 år - men hvornår rykkede skolen?

Holder fast i sundhedsuge

Andre skoler har tradition for at lave sundhedsuge i uge 41, der afsluttes af skolernes motionsdag om fredagen.

"Vi har temauge i forhold til motion. Det er jo svært at have flere temaer i samme uge", siger skoleleder på Horsens Byskole Erik Mønster.

"Vi gør det let, I gør det lækkert"

Projektleder på Skole200 Anne Katrine Gjerløff fortæller, at uge 41 er nøje udvalgt, fordi mange skoler netop traditionelt har emneuge i denne uge.

"Det er mange andre end skoler, der deltager i uge200. Også mange kulturinstitutioner fokuserer på denne uge. Vi har ønsket at samle indsatsen, så skolerne kan finde ud af, hvornår der sker noget", siger Anne Katrine Gjerløff, der mener, at motionsuge også godt kan kobles til jubilæet.

Hun understreger, at antallet af deltagende skoler aldrig har været et succeskriterium. Det vigtigste er, at der er et godt og let tilgængeligt materiale, som skolerne kan bruge i undervisningen - også efter uge 41.

"Flere har henvendt sig og spurgt, om materialet også kan bruges til foråret - og det kan det. For vi har lavet materialet i en kvalitet, så det kan bruges igen og igen. Vi har haft et internt slogan, der hed 'vi gør det let, I gør det lækkert'".

Esbjerg fejrer for fuld skrue

Sønderrisskolen i Esbjerg mærker også presset fra en ny skolereform. Alligevel har de valgt at fejre Uge 200 hele ugen og på alle klassetrin. Emnet bliver Sønderrisskolen i fortid - nutid - fremtid.

"Vi har som tidligere tradition for et åbent hus i efterårets tema-uge.  Det holder vi igen, og regner med mere end 1.000 gæster på skolen, for at deltage i elevernes præsentationer af de foregående dages arbejde. Skolen slår dørene op mellem 16 og 18", lyder det fra skoleleder på Sønderrisskolen Peter Hundebøl.

Peter Hundebøll vælger at holde åbent hus til kl. 18, selv om det efter den nye arbejdstidslov betyder, at lærerne skal have et særligt tillæg.

"Vi har otte gange om året, hvor man må arbejde efter 17. Vi bruger en af gangene her, fordi det er vigtigt at vise skolen udadtil. Det skal der være tid til", siger Peter Hundebøll.

Skolen har også fået lavet en sang og fået en lokal kunstner, der har haft børn på skolen, til at lave en plakat i anledning af jubilæet.

"Kunstneren Lotte Lambæk har lavet en farverig plakat over temaet Folkeskolen 200 år - fortid, nutid og fremtid. Hun har fabuleret over ordet 'udspring' i forskellige betydninger og vi har faktisk fået bestillinger på plakaten fra andre kommuner", siger Peter Hundebøll.

Uge 200 er støttet af Trygfonden. 

(Artiklen er opdateret med præcisering af, at det er Skole 200 og ikke Undervisningsministeriet, der har inviteret skolerne til at markere jubilæet og med, at Skole 200 er støttet af Trygfonden 06-10-2014)