Ernæringskonsulent: Stop ernæringsvrøvlet

Nogle af rådene i de populære bøger om kostomlægning, og hvordan man kan tabe sig, er direkte sundhedsskadelige, mener cand.scient i human ernæring Per Brændgaard Mikkelsen. Han opfordrer til kamp mod det, han kalder ernæringsvrøvl.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Nogle af koncepterne udtrykker en overdreven tro på, at mad er medicin. Jeg arbejder også i høj grad med, at hjælpe mennesker til at leve sundere, men man må ikke tro, at man kan helbrede alt ved at pille mælk, gluten og sukker ud af kosten", siger han.

Sund fornuft kombineret med fanatisme

Det er blandt andet Thorbjörg Hafsteinsdottirs bog "10 år yngre på 10 uger" og "Kernesund mad" af Hafsteinsdottir og Ninka Bernadette-Mauritson, som Per Brændgaard Mikkelsen kritiserer.

Han vurderer, at 80 procent af stoffet i bøgerne bygger på sund fornuft, men at der også er råd, som er direkte sundhedsskadelige, og som han mener er fanatiske. Det gælder for eksempel anbefalinger om at tage kosttilskud med e-vitamin i høje doser, og at fraråde forældre at give deres børn mælk.

"Derudover er meget af det ganske enkelt forkert. For eksempel prøver de at bilde folk ind, at overvægt skyldes ophobninger af giftstoffer i kroppen, og det passer ikke", siger han.

Fysiske og sociale bivirkninger

Nogle af koncepterne fraråder gluten. Det betyder, at man ikke kan spise mange af de almindelige kornprodukter som for eksempel rugbrød og pasta, og det kan føre til mangel på fuldkorn, mener Per Brændgaard Mikkelsen.

"Derudover kan det også give sociale problemer at forbyde noget, som ikke er nødvendigt at forbyde. Det gælder især børnene, som vil få svært ved ikke at føle sig udenfor til for eksempel fødselsdage eller andre arrangementer, hvor der traditionelt vil være mad, der indeholder gluten, mælk og sukker", siger han.

Vær skeptisk over for tendenserne

Per Brændgaard Mikkelsen opfordrer forbrugerne til at se efter forfatterens uddannelse, når de er på jagt efter bøger om kost og sundhed. Han oplever, at forbrugere generelt ikke stiller de samme krav til uddannelse på mad- og sundhedsområdet, som de gør på andre områder.

"Hvis vi går til lægen eller skal have bilen repareret, vil vi gerne have, at de er uddannede til det. Der er brug for at forbrugerne stiller krav til uddannelse på madområdet også", siger han.

Derudover mener han også, at uddannelsesinstitutionerne, som for eksempel uddanner professionsbachelorer i ernæring og sundhed, i højere grad skal tage tendenserne alvorligt.

"Min erfaring er, at de studerende ikke stiller sig kritisk overfor de alternative koncepter, og at underviserne ikke tager tendenserne alvorligt. Jeg mener, at undervisning i alternative tendenser burde være obligatorisk på uddannelsen", siger Per Brændgaard Mikkelsen, som selv har undervist på både Ankerhus og Suhr's seminarier.

På internetsiden Facebook har Per Brændgaard Mikkelsen oprettet en gruppe, "for alle, der ønsker at stoppe ernæringsvrøvl i medierne og sundhedssektoren".