Det var en god idé at parkere sundhedsbussen tæt på borgerne
Claus Boesen
Sundhedsbus hjælper borgere i risikogruppen
Sundhedsbus har tilbudt rådgivning til rygere, overvægtige og fysisk inaktive borgere i Stevns Kommune. Projektet "Sundhed til døren" har umiddelbart gode resultater, men få ændrer livsstil på længere sigt.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
En sundhedsbus fyldt med ernæringseksperter, sygeplejersker og fysioterapeuter har parkeret ved rådhuse og supermarkeder i Stevns Kommune. Fra sundhedsbussen har de rådgivet borgerne, og godt halvdelen af de busbesøgende siger, at de umiddelbart har fået noget ud af rådgivningen.
De har fået større viden om, hvordan de kan leve sundere, de er blevet opmærksomme på, at de selv har en usund livsstil eller de er blevet motiveret til at leve sundere. Det viser en evaluering af projektet, som AKF, Anvendt KommunalForskning, har lavet.
"Det er rigtig positivt, at så mange er blevet mere opmærksomme på, hvordan de kan leve sundere. Opmærksomhed og motivation er nemlig første skridt på vejen til en decideret livsstilsændring, og det kan vi bruge i det fremadrettede, forebyggende arbejde", siger sundhedschef Aase Berthelin fra Stevns Kommune.
Evalueringen viser også, at det har været en god idé, at placere sundhedsrådgivningen tæt på borgerne. Hermed har det været nemt at lægge vejen forbi sundhedsbussen og få en snak.
Få ændrer livsstil på længere sigt
Trods de umiddelbare gode resultater, så har det været svært for borgerne at fastholde en sundere livsstil på længere sigt. ½ - 2½ år efter mødet med sundhedsteamet siger omkring 70 procent, at deres livsstil er den samme som før mødet.
Medarbejderne under "Sundhed til døren" peger på, at det i visse tilfælde har været en kilde til frustration, at der ved afslutningen af et kursus ikke umiddelbart har været et alternativt tilbud i kommunen at henvise til.
"Det vil være godt, hvis der i Stevns og andre kommuner er et tilbud, som følger op på de korte kurser, og som kan hjælpe borgerne til at fastholde en sund livsstil", siger docent Eigil Boll Hansen fra AKF.
Projektet har kørt i perioden 1. april 2007 til 30. juni 2009, hvor der er blevet gennemført sundhedstjek af 1568 borgere i sundhedsbussen.
Læs mere
Rapport: Sundhed til døren