"Jeg er utrolig glad for og stolt af at være blev udnævnt til smagsambassadør. Det betyder noget for mig at kunne sprede viden om, interesse og nye oplevelser gennem smag", siger Ditte Jaqueline Rasmussen.

Lærer er udnævnt til smagsambassadør

Smag for Livet har udnævnt syv smagsambassadører. De syv ambassadører er valgt, fordi de er unge ildsjæle, som har 'forbilledlige evner til at formidle viden om smag'. Lærer Ditte Jacqueline Rasmussen er en af dem.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ditte Jacqueline Rasmussen er 26 år og uddannet lærer med linjefag i madkundskab, engelsk, billedkunst og natur/teknologi. Hun har haft et vikariat i folkeskolen i et halvt år. Nu studerer hun didaktik (materiel kultur) ved Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse ved Aarhus Universitet. Hun har samarbejdet med Smag for livet siden studietiden, og hun sætter stor pris på udnævnelsen.

Over 400 skoler fejrer Smagens dag i dag 

"Det allerbedste ved at være ude med Smag for livet er, at jeg få snakket med så mange forskellige mennesker, der alle har en interesse for mad og smag. Jeg synes, det er spændende at høre andres opfattelse af smag. Smag er en meget individuel sag, på trods af at de fem grundsmage, er ret fast. Derfor opfatter vi stadigvæk smage som forskellige. Vi forbinder dem med minder, erindringer eller oplevelser, vi har haft med mad og smag. Det synes jeg er fantastisk at få lov at blive indviet i. Derudover er jeg rigtig glad for at kunne spæde budskabet om, hvordan vi helt konkret smager med alle sanserne og giver børn og unge et syn på mad, som mere end bare brændstof til kroppen".

Hvad har du gjort, som gør dig til en god smagsambassadør?

"Jeg har en personlig interesse for mad, smag og formidling. Jeg tror derfor, at jeg er en god smagsambasadør, fordi det er en af mine mærkesager, som jeg får lov til at formidle og stå på mål for, hos Smag for Livet. Smag og mad som samtaleemne er noget, vi alle kan relatere til på forskellig vis, hvilket gør, at det altid er en spændende og anderledes samtale, jeg får med børn og unge om emnet, når jeg er ude med Smag for Livet". 

Hvad betyder det for dig, at du er blevet smagsambassadør?

"Jeg er utrolig glad for og stolt af at være blev udnævnt til smagsambassadør. Det betyder noget for mig at kunne sprede viden om, interesse og nye oplevelser gennem smag".  

Hvilke opgaver følger med?

"Som smagsambassadør er jeg med til at skabe fokus på smag hos børn og unge og med til at sprede et budskab om, at mad er mere, end noget vi indtager, hvilket er utroligt vigtigt for mig. Jeg startede faktisk med at være i virksomhedspraktik hos Smag for Livet lige op til min studiestart.  Jeg havde længe været meget inspireret af netop det som Smag for Livet kan, og var derfor rigtig glad for at få den mulighed. Da min virksomhedspraktik stoppede, blev jeg udnævnt til smagsambassadør og tilknyttet som studiemedarbejder. Hos Smag for Livet er mine opgaver meget varierende, fra at planlægge event til at afvikle dem, arbejde med indholdet til deres app, formidle smag og meget mere. Men helt grundlæggende oplever jeg den store frihed til at sætte mit eget præg på opgaverne, formidle mine mærkesager og at mit arbejde og bidrag virkelig bliver værdsat". 

"Det som smag for livet kan, er at sætte fokus på smag og mad, på en mere sensorisk måde end vi måske kender den fra hverdagen. De er desuden gode til at se muligheder, samarbejdspartnere og til at formidle et, i min optik, vigtigt budskab om smag". 

Hvad betyder det, at du er lærer og smagsambassadør? 

"Det ligger mig meget naturligt at formidle viden, i kraft at min uddannelse som folkeskolelærer. Det giver mig en stor glæde at kunne dette og som smagsambassadør og være med til blandt andet diverse events, hvor folkeskoler deltager. Det både at være lærer og smagsambassadør betyder, at jeg kender til nogle af de barrierer, der kan være mellem børn og smag/mad, men at jeg også har en pædagogisk og didaktisk tilgang til disse barrierer. Derfor tror jeg også på, at opgaven som lærerene ude i folkeskolerne har, især er vigtige i forhold til at give børn og unge et syn på mad, som de måske ikke oplever derhjemme. Vi har alle en madkultur med hjemmefra og i skolen får mad og smag en helt anden setting, da det er sammen med klassekammerater, at smagen opleves, og eleverne oplever andre ingredienser, opskrifter og smage, end de måske får derhjemme. Denne nysgerrighed og mulighed for at åbne børns øjne for, hvad mad også kan være, ser jeg som værende en kæmpe gave og mulighed. Jeg oplever også, at børn tør at smage på andre ting, end de måske ville derhjemme, når mor og far ikke står med på sidelinjen".

Hvilke aktiviteter vil være målrettet til lærere?

"Mine aktiviteter og mit fremadrettede arbejde det næste stykke tid, vil primært være rettet mod lærere og folkeskolen. Jeg håber også på at kunne gøre det nemmere og mere tilgængeligt, for de lærere der står ude i folkeskolerne, at kunne arbejde med smag. Det er en af de ting jeg rigtig gerne vil arbejde med fremadrettet, da jeg ved, at manglende tid til at søge inspiration og et stramt budget, er en realitet ude i skolerne". 

Ud over titlen og anerkendelsen får Smagsambassadørerne mulighed for hver at bruge 15.000 kr. til at gennemføre udadvendte arrangementer om smag og om smagens betydning for vores liv.