Karaktergennemsnittet i madkundskab var på 8,02. Det er cirka samme niveau som i 2015, men det er steget i forhold til sidste års gennemsnit, som lå på 7,67.

Flere lærere bliver uddannet i madkundskab

Antallet af lærere, der har fået eksamen i faget madkundskab, er steget med hele 43 procent i forhold til sidste år, viser årets censorrapport fra læreruddannelsen.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

207 lærerstuderende gik i år til afsluttende kompetencemålsprøve i madkundskab. Det er 62 studerende mere end i samme periode i 2016 - det vil sige at 43 procent flere har afsluttet faget i år. Det fremgår af den årlige censorrapport.

Formand Foreningen for Madkundskab Lone Carlson hilser de nye tal velkommen:

"Det er fantastisk godt nyt. Uddannede kolleger i faget i kærkomne. I virkeligheden forstår jeg ikke, hvorfor faget ikke altid har været populært. Men vi er mange, der har talt faget op de senere år", lyder det fra Lone Carlson.

Madkundskabslærerne skal bruges i skolen

Lone Carlson opfordrer skolelederne til at prioritere, at de lærere, som er uddannet til faget, også kommer til at undervise i det.

Tal fra Undervisningsministeriet viser nemlig, at skolernes udnyttelse af madkundskabslærernes kompetencer ligger helt i bund. Faktisk bruger skolerne kun 36 procent af de lærere, som rent faktisk er uddannet i faget. Det er faktisk kun i samfundsfag, hvor skolerne udnytter lærernes kompetencer dårligere end i madkundskab, viser Undervisningsministeriets opgørelse af kompetencedækningen i folkeskolen.

Madkundskabsforening: Få de uddannede lærere tilbage til faget 

Høje karakterer til madkundskabsstuderende

Rapporten viser også, at de madkundskabsstuderende får gode karakterer. Karaktergennemsnittet var på 8,02. Det er cirka samme niveau som i 2015, men det er steget i forhold til sidste års gennemsnit, som lå på 7,67.

"165 studerende har fået karakteren 7 eller derover, hvilket må vurderes som meget tilfredsstillende", skriver censorformand for faget madkundskab Kirsten Jensen i rapporten.

Prøveformen i madkundskab er en vekslen mellem teori, didaktik og håndværk og skal vise alle fire kompetenceområder for faget i det emne, som de studerende vælger.

Kirsten Jensen skriver også, at der "er overvejende tilfredshed med prøven i madkundskab". Der er kun syv studerende, der har valgt at skrive bachelorprojekt i madkundskab. Censorerne anbefaler i rapporten, at madkundskab bør prioriteres i forhold til bachelorprojektet.

Læs mere

Censorformandsskabets årsberetning