Mie Reihs Hegnar og Kristian Toft var på scenen, da Mie Reihs Hegnar fik prisen som Årets madsjæl 2021.
Foto: Arla
Årets madsjæl står for skolemaden i Ry
Få skolemad på finansloven. Sådan lød opfordringen fra skoleleder Kristian Toft, da skolens madudbyder, iværksætter Mie Reihs Hegnar, blev kåret til årets madsjæl af Arla.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Det blev i år midtjyske Mie Reihs Hegnar, som er stifter og direktør af den socialøkonomiske virksomhed Madfærd, der løb med Arlas hovedpris som "Årets Madsjæl 2021".
Mie Reihs Hegnar har med Madfærd lavet en kantineordning, hvor 5. og 6. klasse elever fra Mølleskolen i Ry på skift laver mad sammen med en køkkenleder og tilknyttede kvinder med indvandrerbaggrund.
Projektet imponerede juryen i Generation Food Award, som blev uddelt i Dansk Industris lokaler mandag aften.
"Mie Reihs Hegnar får årets hovedpris, fordi hun hver dag arbejder for at styrke madmod, madglæde, sundhed og fællesskab for børn og unge. Samtidig mætter hun nogle sultne maver med lækker, velsmagende mad. Og så finder vi det ekstra prisværdigt, at Mie, udover at engagere skolebørn, også engagerer indvandrerkvinder. Det skaber et stort fællesskab i lokalområdet, og det er noget, de kan tage med sig resten af livet", lyder begrundelsen fra juryen.
Juryen bestod i år blandt andre af Sanne Vinther, direktør for Arla Fonden, Lola Jensen, familievejleder, og Karen Wistoft, professor i smagsdidaktik.
Ry: Skole holder liv i skolemaden i krisetid
Skoleleder: Få skolemad på finansloven
Skoleleder på Mølleskolen i Ry Kristian Toft var taget med til prisuddelingen.
Fra scenen opfordrede han til, at politikerne gør en indsats for at få skolemad på finansloven, så det bliver noget alle børn i Danmark kan få.
"Skolemad på Mølleskolen betyder mange ting. Det betyder, at der er mulighed for at købe et sundt måltid mad. Det betyder også, at det dufter af mad på skolen. Det skaber en atmosfære. Det betyder meget, at der altid er 5. - 6. klasse elever med i køkkenet med professionelle. Alle elever har to uger i køkkenet i femte og sjette klasse. Dermed får vi et nyt læringsrum, og eleverne får mulighed for at møde et muligt job", siger han.
Skolens madkundskabslærere har været med til at lave et læringshæfte til forløbet, som fungerer som en overbygning på skolens øvrige madkundskabsundervisning.
Kristian Toft ville ønske, at ordningen kunne bredes ud til flere skoler.
"Lad os kæmpe for at få skolemad på finansloven", siger han. "Vi ligger i Ry. Der er brugerbetaling på vores mad 25 kroner per måltid. Vi er i et resursestærkt område, så mange har råd. Hvis det kom på finansloven, så ville det være alle, som kunne få det. Som minimum burde der være en fritvalgsordning, som man kender det i børnehaven, hvor forældre kan få tilskud. Man har skolemad i Sverige og i Finland, så hvorfor ikke i Danmark. Vi er et rigt land".
Mølleskolen prioriterer omkring 350.000 kroner til madordningen årligt.
"Før havde vi en bod, hvor vi solgte pølsehorn og pizzasnegle. Det kostede også penge. De penge og lidt til giver jeg til madfærd. Jeg har bygget køkkenet og ejer maskinerne, hvis madfærd ikke er der mere, så har vi køkkenet. Men det er klart, det koster noget", siger Kristian Toft.
Integration i skolekantinen: "Det vildeste, jeg har gjort som skoleleder"
Skolemad koster tid
Han understreger, at det har givet udfordringer at satse så meget på skolemad, som Mølleskolen har gjort med samarbejdet med Madfærd.
"Det er indimellem et forstyrrende element for lærere og pædagoger. Nogle føler, at det er en stor opgave. Der er arbejde i det og organisering i det, som også giver sten på vejen i vores opstart".
"Men dem fjerner vi på vejen i samarbejde med Madfærd. Det er et innovationsprojekt, som vi udvikler sammen med madfærd, og som vi slet ikke er færdige med at udvikle endnu. Vi vil gerne udvikle det pædagogiske måltid, hvor man spiser sammen. Der er vi ikke helt endnu. Men vi er ved at skubbe til en kultur. Det tager tid, og vi er ikke i mål endnu", siger han.
Årets madsjæl i folkeskolen er madkundskabslærer
I kategorien Årets madsjæl i folkeskolen vandt madkundskabslærer Tomas Nagel fra Tølløse Skole. Prisen er sponsoreret af Madkulturen.
Tomas Nagel vandt, "fordi han arbejder målrettet med at styrke elevernes gåpåmod og færdigheder i køkkenet på Tølløse skole. Juryen fremhæver, at hans store indsats med at lave en elevcafé, har skabt et stærkt fællesskab blandt eleverne omkring maden og måltidet. Det er til stor glæde og gavn for hele skolen. Det er et vigtigt led i at styrke vores fælles madkultur med fokus på måltidet, der samler os".