Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Flid, konkurrenceånd, meget tid og ikke mindst opbakning og fleksibilitet fra kollegernes side.
Det er ingredienser, som har haft betydning for, at 6. klasse fra Tistrup Skole ved Varde kom til tops i DM i madkundskab i år.
Tina Vester har i 25 år været lærer i madkundskab og deltaget flere gange i Madkampen, men det er første gang, at det er hendes elever, som har indtaget toppladsen.
"Man ved ikke helt selv, hvad det er, som gør det, og alligevel har jeg nogle tanker om det", siger Tina Vester.
Tistrup Skole vandt i finalen, hvor 12 klasser dystede. Emner for DM i Madkamp var i år bæredygtighed og bælgfrugter. Og 6. klasse havde twistet emet med et bryllupstema. Undervejs blev der blandt andet skrevet en rap-sang, syet en bryllupskjole og selvfølgelig lavet en bryllupskage.
Og alt det var der tid til, fordi Tistrup Skole har oprettet 'kreafag', hvor lærerne selv kan planlægge meget på tværs af fagene.
"Madkundskab er et af de fag, som indgår i paraplyen under de fag, som på skolen kaldes krea-fag. De andre fag er billedkunst, musik samt stil og design. 4., 5. og 6. klasse arbejder på skift og nogle gange i blandede hold i disse krea-timer. Det vil sige, at der står krea på både 4., 5. og 6. klasses skema to gange om ugen i trelektioner. Og det giver mulighed for at opprioritere madkundskab i en periode", lyder det fra Tina Vester.
Og netop fleksibiliteten og muligheden for at opprioritere faget i en periode har gjor en forskel.
"Jeg kan gøre noget, som andre ikke kan gøre. Det fandt jeg ud af, da jeg var på kursus. Mange af mine kolleger har to lektioner om ugen og er satellitlærere, som ikke kender klassen. Sådan er det ikke hos os. Allerede i januar trak vi 6. klasse ud af kreafag, så de kun havde madkundskab. Dermed havde de det to gange tre lektioner om ugen. Det lyder af meget, men det er det absolut ikke, hvis man både skal have tid til det praktiske, det teoretiske, til at reflektere og være innovativ".
Tistrup Skole vinder DM i madkundskab med bønnebryllup
Madkamp giver tiltrængt efteruddannelse
Det kursus, som Tina Vester har deltaget i, er det som Madkamp udbyder.
"Madkundskab er jo underprioriteret. I de 25 år jeg har været lærer i faget, har jeg ikke fået efteruddannelse. Men det får jeg her. Jeg har været på kursus med DM i madkundskab fire gange. Uden efteruddannelse bliver man lidt støvet. Det her er simpelthen en måde for mig at opgradere mig på".
Og opgraderingen har betydet, at hun har fået mod på at møde faget på nye måder.
"Jeg har lært at tude give slip. Men stadigvæk har jeg en 6.-klasse, som trives i faste rammer, men som jeg har lært at give plads til, at de selv kan lave fejl. Da der kom en pige og sagde, at hun ville lave fondant, tænkte jeg, det kan jeg ikke. Men jeg gav hende lov. Og hun fejlede, men så prøvede hun igen, og der var fondant på bryllupskagen i finalen".
Helheden gjorde 6.-klasse til vindere
Efterhånden som eleverne rykkede tættere på finalen blev flere lærere involveret i projektet.
"Det var helheden, der gjorde det. Vi var gode til at illustrere processen. De var gode til at italesætte processen og de fejl, de gjorde undervejs".
Eleverne bliver bedømt på fem kriterier: Viden og ide, formidling, måltid, smag og arbejdsmetode
"Vi har arbejdet med alle fem kriterier, fordi vi har haft tiden til det", siger Tina Vester
En gruppe lavede plakater om forskellen på bæredygtighed i en linselasagne og en kødlasagne. En pige syede sin egen brudekjole og klassen brugte to krea-gange på at lave rap med musiklæreren.
"Det var alt det udenom, der gjorde, at eleverne synes, det var fedt", lyder det fra læreren.
Klassen har vokset ved at tage del i mesterskabet.
"Der var hårdt brug for både de kreative og de sprogstærke elever, så både de stille og mere åbenmundede elever profiterede af forløbet", siger Tina Vester.
"Det der med at have stået frem for så mange mennesker betyder noget for alle. Og de rapkæftede fandt ud af, at man kunne vinde, hvis man hjælper hinanden. Og det betød nok allermest for mig, for jeg har arbejdet meget det det sociale i den klasse. Det har virkelig giver noget på fællesskabskontoen".
Selv om det har været hårdt og kostet mange timer, er Tina Vester sikker på, at hun melder en klasse til næste års DM i madkundskab.
"Det giver simpelthen så meget".