Der er hårdt brug for flere hænder, og vi skal gøre alt, vi kan, for, at danskerne ikke oplever forringelser i børnehaver og på skoler, mens vi tager vores del af ansvaret for at hjælpe folk i nød på flugt fra krig og død, siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard
Keld Navntoft
Ingen modregning i efterløn eller folkepension for undervisning af ukrainske flygtninge
Flertal i Folketinget har aftalt at afskaffe modregning for folke-, førtids-, og seniorpensionister samt efterlønsmodtagere, der tager job på skoler eller daginstitutioner, der har brug for ekstra hænder på grund af flygtningestrømmen fra Ukraine.
Pensionister og efterlønsmodtagere, som fx ansættes på en skole, der har ansvar for ukrainere med opholdstilladelse efter særloven, slipper for at blive modregnet – uanset om de selv underviser de ukrainske børn eller er blevet ansat for at dække ind for lærere, der er flyttet rundt for at undervise dem. Sådan lyder det i en pressemeddelelse om dagens politiske aftale. Det gælder folke-, førtids- og seniorpensionister samt efterlønsmodtagere, mens tjenestemandspension ikke er nævnt i aftalen.
Ordningen kommer til at gælde med tilbagevirkende kraft til 1. april. Af tekniske årsager kan man i første omgang godt opleve at blive modregnet i pensionen. Men hvis man lever op til kravene, får man sin pensionsudbetaling korrigeret i forbindelse med efterreguleringen, som sker en gang om året, oplyser Beskæftigelsesministeriet.
"Det er vigtigt, at de ukrainske børn og unge, der kommer til Danmark, får en tryg og god modtagelse. Men det kræver et pædagogisk personale, vi lige nu mangler, og derfor er det fantastisk at se, at der står så mange pensionerede lærere og pædagoger klar til at yde en ekstra indsats på et hårdt presset arbejdsmarked. De løfter en stor og helt ekstraordinær opgave, og det skylder vi dem en stor tak for. De skal selvfølgelig ikke opleve, at de eller deres ægtefæller bliver modregnet for det gode arbejde, de lægger, og det er jeg rigtig glad for, at de nu heller ikke bliver. Det er kun fair", lyder det fra beskæftigelsesordfører for Radikale Venstre, Samira Nawa.
Aftalen sikrer altså også imod modregning i en eventuel ægtefælles ydelser:
"Enhedslisten er stærkt imod den gensidige forsørgerpligt og er glade for, at vi 1. januar 2023 afskaffer den visse grupper; vi arbejder videre for, at det kommer til at gælde alle. Med denne aftale løser vi problemet i perioden frem til 1. januar, - når det angår arbejde med hjælp til flygtninge fra Ukraine", fremhæver Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører Jette Gottlieb.