Op til grundlovsdag har hele skolen arbejdet med fællesskab og demokrati, og til grundlovsfesten kulminerer det hele med sang, musik, skuespil og markedsboder for hele byen.
I Nørager samles hele byen i dag på skolen til grundlovsfest
Grundlovsdag bør være en kæmpe børnefest på størrelse med nordmændenes fejring af deres nationaldag, mener foreningen 5. juni, der står bag initiativet Grundlovsfesten. Sådan en type fest har det faktisk været på Sortebakkeskolen i omkring 25 år.
"Hvorfor skal vi trækkes hen på skolen på vores fridag?"
Annonce:
De første år var det ikke alle forældre i den lille himmerlandske by Nørager, der syntes, det var fedt, at lige præcis deres børns skole inviterede til Grundlovsfest for hele byen på en dag, hvor kommunens andre skoler og børnehaver ellers holdt lukket.
"Men det hører vi ikke noget af mere", fortæller skoleleder på Sortebakkeskolen Gitte Rubæk.
"Det er en god dag, hvor de møder alle de andre forældre og en masse glade børn. Og så er der jo ikke noget som at se sine børn på scenen".
Hvert år den 5. juni samler Sortebakkeskolen 1200-1300 mennesker til åben, gratis Grundlovsfest for hele byen.
Annonce:
Og jo, der kommer et byrådsmedlem og holder tale, men ellers er det meget langt fra de klassiske grundlovsmøder, med grå manker og klapstole.
"Det er på børnenes præmisser", fortæller Gitte Rubæk.
"De optræder med sang, musik og skuespil, og alle klasser har en bod. Og i anledning af, at det i år 175-året for Grundloven har vi søgt penge, så der også kommer musikalsk optræden udefra og en ballonmand".
Op til Grundlovsdag holder Sortebakkeskolen hvert år emneuge med fokus på fællesskab og demokrati.
Annonce:
"Jo længere tid, vi har haft det, jo mere handler det om fællesskabende aktiviteter, hvor eleverne mærker, hvad fællesskabet gør ved os alle sammen", fortæller skolelederen.
Fokus på fred og konfliktmægling
I år har Sortebakkeskolen haft besøg af Fredsby Aalborgs fredscontainer med udstilling og materiale om konfliktløsning. Præcis hvordan man vil gribe temaet an, er op til skolens enkelte afdelinger, men alle er med, også modtageklasser og specialklasser.
De eneste, der ikke deltager i emneugen, er 9.-klasserne, der som bekendt går til eksamen på denne tid af året.
Annonce:
I de fleste kommuner er grundlovsdag skolefridag. Det er den også i Rebild Kommune. Men på Sortebakkeskolen får elever og lærere fri en anden dag, og Gitte Rubæk fortæller, at hun har hørt fra en af naboskolerne, som er blevet inspireret af Sortebakkeskolens fest.
Flere end 140 skoler fejrer grundloven
Initiativet Grundlovsfesten arbejder for at gøre grundlovsdag til en folkefest og børnefest a la den norske nationaldag 17. maj. Skoler kan søge støtte til at gøre dagen ekstra festlig. På grundlovsfesten.dk/grundlovsfester kan man få overblik over alle de planlagte fester. Der er godt 140 skoler med - dog kun få, der som Sortebakkeskolen holder festen på selve grundlovsdag. Formand for Skolelederforeningen Claus Hjortdal er bestyrelsesformand for initiativet.