Anmeldelse
Flow, opmærksomhed og relationer
– en praktisk håndsrækning til normal- og specialundervisning
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Opmærksomhed er al lærings forudsætning, og opmærksomhedsproblemer kan forstærkes og reduceres af relationelle forhold. Det er nogle af konklusionerne på denne nye udgivelse om flow, opmærksomhed og relationer, som er en fortsættelse af en lignende udgivelse fra 2002, der generelt introducerede begrebet flow-teorien.
I fortsættelsen arbejdes der mere konkret og praktisk med de tre begreber, hvor læreren får vist nogle redskaber til beskrivelse af elevernes kompetencer og problemer, læringsprofil med det enkelte barns faglige, personlige og sociale udvikling. Derfor kan man med fordel sammentænke den amerikanske psykolog Mihaly Csikszentmihalyis teori om begrebet flow som en fordybelsestilstand, hvor al psykisk energi koncentreres om en bestemt aktivitet, med en anden amerikansk psykolog Howard Gardners teori om de mange intelligenser og forskellige læringsstile. Begge teorier omhandler nemlig, hvad der skal til for at opnå optimal læring.
Grundbogen gennemgår de teoretiske afsnit, som læreren har brug for, når teorien skal forstås med begrebsdefinitioner, tænk selv efter-opgaver, når den enkelte professionelle underviser skal forstå den enkelte elevs handlinger som strategier i en bestemt kontekst. Relationen mellem lærer og elev kommer herved hele tiden på dagordenen.
Arbejdsbogen, som følger med grundbogen, indeholder iagttagelsesskemaer og plancher, der kan give læreren et grundlag for at danne hypoteser om elevens læring og kompetencer, så målsætningsarbejdet kan tage udgangspunkt heri. Rest af opmærksomhed (tal, farver, højre/venstre med mere), talspændviddetest, visuel hukommelse, huskestrategier og pædagogisk observationsskema. Det kan alt sammen være meget uoverskueligt at gå i gang med, hvis man ikke lige har sat sig grundigt ind i grundbogen, som forklarer baggrund, etiske overvejelser og formål med de enkelte test.
Materialesættet henvender sig til studerende fra de pædagogiske og psykologiske uddannelser samt lærere og pædagoger, som gerne vil vide, hvordan man udvikler børnenes kompetencer og læringsstile. Der er mange gode og relevante opgaver undervejs, som sikrer, at læseren hele tiden tænker egen praksis ind i teorien, og så kan jeg vældig godt lide, at et begreb som »definitionsmagt« tages op til diskussion, da bøgerne i høj grad handler om at udarbejde iagttagelsesbeskrivelser af børn.