Anmeldelse
Tvangsægteskaber? glem det
Klik for at skrive manchettekst.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Bali Rais bog er et glimrende vidnesbyrd om problemer i dagliglivet for unge med anden etnisk baggrund i Vesteuropas byer i dag. Om det opgør, mange udsættes for i dilemmaet mellem deres traditionsbundne opdragelse og det omliggende samfunds indflydelse.
Bogen handler om Mannys udvikling fra hans 13. til 17. år, om hans frigørelseskamp. Hans forældre kommer fra Indien, bor i Leicester i England, taler punjabi og lever og ånder for familien og det punjabiske samfund. Hans to ældre brødre arbejder på fabrik, bliver begge tidligt gift og bor hjemme hos forældrene. Mod Mannys vilje vil den demagogiske far have ham gift som 17-årig med datteren af en fjern slægtning, for at faderen ikke skal tabe ansigt, og for at drengen kan følge traditionen.
»Jeg vil ikke lade dig ødelægge det hele, fordi du tror, du er anderledes end os. Blod er og bliver blod. Du er punjabi. Disse mennesker her er ikke som os. Vi må beskytte vores kultur«. Så er tonen slået an, og generations- og kulturopgøret kan begynde.
Også andre temaer beskrives. Iøjnefaldende er den racisme, Mannys far er eksponent for. Hverken hvide eller sorte er passende selskab for hans søn. Under et besøg hos familien i Indien siger Manny: »Her i denne landsby, far kalder sin hjemstavn, kan man finde stoffer og ludere. Men jeg har ikke set en eneste sort eller hvid i nærheden. Der røg hans racistiske teori om årsager til de sociale problemer i England«. Det gennemgående tema er Mannys kamp for retten til selv at vælge fremtid og ægtefælle og dermed hans brud med familien og traditionen. Manny vil noget andet med sit liv end det, familien ønsker. Da han både er intelligent og følsom, kommer det til at koste ham dyrt. Det er med denne kamp, fortællingen når sine dramatiske højdepunkter.
Bogen er glimrende oversat i et friskt og up to date-sprog i drengelivets dialoger og også i beskrivelser af dagdrømme og indre monologer. Den er absolut anbefalelsesværdig for folkeskolens ældste elever som indlæg i debatten om kultur- og generationssammenstød og som et væsentligt opgør med tvangsægteskaber for drenge.