Anmeldelse
Er du ikke lidt solbrændt!
Kampen for et arbejde
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
"Se, hvor grønt her er, det er der aldrig nogen, der taler om. Altid kun problemer. Det betyder, at det er sværere at få arbejde, hvis man bor her. Man får et dårligt rygte .". Ordene kommer fra Khalid Abdirahman, der stammer fra Somalia og er en af bidragyderne til denne fremragende lille debatbog produceret af to journalister fra radioens P1.
Historierne, der handler om både fordomme og mobning, er leveret af ti nydanskere, der giver svarene på, hvorfor hver anden indvandrer er uden arbejde. Baggrunden for bogen er en række radioudsendelser med titlen "Hvor svært kan det være", hvor P1 og fem nydanskere satte sig for at finde ud af, hvor svært det kunne være at skaffe 25.000 indvandrere i arbejde inden år 2010 (målet for regeringens beskæftigelsesplan). På baggrund af interview med arbejdsgivere, arbejdsløse, bekendte og familiemedlemmer afdækker de årsagerne til arbejdsløsheden for nydanskerne. Flere af historierne peger på, at også forældrenes erfaringer, holdninger og uddannelse spiller en rolle for, om de unge nydanskere springer fra ungdomsuddannelserne og dermed aldrig får en uddannelse.
Historierne er præget af humor og optimisme. "Man skal ikke lade sig slå ud, hvis man gerne vil arbejde", konstaterer Parvaneh Elmi. "Men det kræver, at man nogle gange er den store og beslutter sig for ikke at opfatte en bestemt opførsel som diskriminerende".
De ti historier lægger op til debat i de store klasser og i ungdomsuddannelserne, hvor også forældrene og deres erfaringer bør inddrages.