Anmeldelse

Vejen frem

Klik for at skrive manchettekst.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

It-konsulenten, bolsjekogeren og sygeplejersken er tre af de 12 personer, der i bogen "Vejen frem" fortæller deres historie om vejen til det danske arbejdsmarked. Personerne i bogen har enten flygtninge- eller indvandrerbaggrund og er kommet til Danmark som voksne. Fælles for dem alle er, at de har kæmpet og klaret sig godt i uddannelses- og jobjunglen.

Fakta:

Titel: Vejen frem

Forfatter: Hanne Bierring, Gry Clasen, Ane Stürup

Pris: 150 kroner

Sider: 72 sider

Type: Bog

Forlag: Vifin Forlag

Hver historie giver læseren et indblik i den enkeltes udgangspunkt, drømme og strategier i kampen for at gennemføre en uddannelse og få en plads i arbejdslivet. Vejen er belagt med mange forskellige barrierer, hvor sprogbarrieren løber som en rød tråd gennem alle historier. Ikke at kunne kommunikere betyder afmagt og isolation. "Sproget er nøglen til hoveddøren" og "Jeg føler mig som et barn, der ikke kan noget som helst" er replikker hentet fra to forskellige interview. En tredje retter en kritik mod uddannelsessystemet: "Man bør gøre undervisningen på sprogskolerne mere effektiv. Ja i det hele taget øge undervisningskvaliteten". Kritikken viser, at det ikke er viljen til at lære sproget, der mangler, men at undervisningen ikke altid er optimal. Fortællingerne giver samtidig en indsigt i, at de små ting i hverdagen, som mange af os opfatter som en selvfølge, ikke nødvendigvis er en selvfølge, hvis man ikke er født og opvokset i landet. Små ting kan fremkalde tvivl, angst, ensomhed og glæde. Historierne har humor og varme og bekræfter det almenmenneskelige. Bogen er skrevet til undervisningsbrug, og det kan jeg kun anbefale.