Anmeldelse

Danskfidusen og klassens tosprogede elever / Læsefidusens ordskov

Klik for at skrive manchettekst.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Dansklærerforeningens serie »Danskfidusen« er med rette udbredt og populær i indskolingen på mange folkeskoler. Materialerne er af høj kvalitet, og de er meget efterspurgte i undervisningen og populære blandt læsebegyndere på skolebiblioteket.

Serien bruges selvfølgelig også på skoler med tosprogede elever, og Dansklærerforeningen satser nu på dette område ved at udarbejde en lærervejledning om, hvordan man tilrettelægger en undervisning, hvor dansk som andetsprog bliver en dimension.

Den erfarne Jette Løntoft er sat på opgaven, og resultatet er et didaktisk materiale, der også kan anvendes af andre end brugerne af »Danskfidusen« i indskolingen. Vejledningen er opdelt i otte dele, hvor de fem første er generelle. De omhandler arbejdet med dimensioner i skolen, skole-hjem-samarbejde, hvordan man organiserer det, evaluering af andetsproget og samarbejde mellem institution og skole om skolestart.

Mange af ideerne er selvfølgelig knyttet til »Danskfidusen«s materialer, men de kan også bruges i andre sammenhænge. Overvejelserne om ordforrådets kvalitet og leksikal kompetence indeholder vigtige nye perspektiver og har inspirerende aktivitetsforslag. Dette fremgår også af hæftet »Læsefidusens ordskov«, hvor ordforrådet trænes i sammenhæng.

Der lægges op til en vurdering af den enkelte elevs sproglige kompetence på dansk med materialet sprogdata. Læreren får her et redskab til at planlægge en relevant undervisning.

Afsnittet om synliggørelse af de tosprogede elevers sprog og kulturbaggrund indeholder dels overvejelser og konkrete ideer i forhold til »Danskfidusen«s materialer, dels ideer til synliggørelse i klasseværelset.

På »Danskfidusen«s hjemmeside er der nu en afdeling med »Tosprogsfidusen«, hvor der er materialer til at printe ud, blandt andet skemaer til sprogdata, alfabeter på somali, arabisk, urdu og andre mindretalssprog til ophæng i klassen, eventyr med pædagogisk vejledning og remser på minoritetssprog. Disse materialer henvises der til i bogen. I bogen knyttes de teoretiske overvejelser sammen med mange eksempler på god praksis. Bogen rummer et utal af gode, inspirerende ideer, der kan bruges af både begyndere og erfarne undervisere på området og være med til at styrke undervisningen for de elever, der har en anden baggrund end flertallet af danskere, og synliggøre og udnytte, at de har særlige potentialer. Vi har her fået et nødvendigt materiale i planlægningen af undervisning af tosprogede børn. Bogens aktiviteter er solidt funderet teoretisk, og dens principielle aspekter rækker ud over »Danskfidusen« og indskoling og kan indgå i didaktiske overvejelser om undervisning i dansk som andetsprog for andre aldersgrupper.