Anmeldelse

Ternet Ninja er en vinder

Med tredje bind om den ternede ninja sætter Anders Matthesen et punktum skarpt som et katanasværd for sin trilogi om Aske og TN. Som Matthesen selv skriver: Der vanker ballade og smæk for skillingen lige til det sidste.

Offentliggjort Sidst opdateret

Fakta

Ternet Ninja 3

Forfatter: Anders Matthesen

Illustreret af: Thorbjørn Christoffersen

279 kroner

Fås som lydbog for 179 kroner

272 sider

Serie: Ternet Ninja

Forlag: Høst & Søn

Spoileralert: Denne anmeldelse kommer ikke til at indeholde spoilere, for spoilere skal have et sværd i hovedet, mener Ternet Ninja, og det synes jeg i første omgang, vi skal forsøge at undgå.

Heldigvis er det absolut også muligt. Faktisk er det den letteste vej at gå, for plottet i Ternet Ninja 3 er relativt komplekst, og forfatterens opfordring til at læse 1’eren og 2’eren kan synes ganske plausibelt. Der er en del referencer til de to første bind.

Bogen tager afsæt i en grum historie fra 1500-tallets Japan, og umiddelbart er indledningen hård kost og ikke morsom. Det morsomme kommer senere og det til gengæld i store mængder.

Hovedpersonen Aske er blevet ældre og hænger ud med vennerne om aftenen, som den slags store rødder har det med at gøre. Problemet er, at der ikke længere er så meget tid til Ternet Ninja, der til gengæld mener, at Askes hverdag, og nok mest TN’s egen, er blevet kedelig og indholdsløs. Derfor tilbringer TN tiden derhjemme med at drille Askes stedbror Sune, hvilket heller ikke længere har den helt ønskede effekt. Der er i almindelighed ikke brug for en lydløs japansk dræbermaskine i forstæderne, som synes klinisk rensede for mordere og superskurke. Næsten da. For vi får så afgjort de lovede smæk for skillingen, og Ternet Ninja får brug for alle kræfter, da hverdagen vendes på hovedet og Aske får andet at tænke på end piger og lektier. Meget andet faktisk. Aske oplever sider af sig selv, hverken han eller hans venner, troede var mulige, og virkeligheden bliver for alvor uigennemskuelig.

Anders Matthesen skriver om bogen, at han har gjort sig umage, og det fornemmer man. Som bekendt møder vi en række af Matthesens kendte figurer, og det er faktisk umuligt at læse bogen uden at høre deres velkendte stemmer under replikkerne, som der i øvrigt er mange af. Det kan man synes er en litterær kvalitet eller ikke, men jeg kan godt lide det. Det holder tempoet oppe, og man falder aldrig i staver, hvilket også nok havde resulteret i en kastestjerne mellem øjnene.

Der er også plads til rigtig meget Matthesen, og det kan jeg særlig godt lide. Askes mor, Sirene, har stor succes med sine holistiske pseudo-sekrale samtale-healingskurser mens hendes kæreste Jørn render rundt som hjemmegående husfar med man bun. For at leve bare en del af sin manddom ud, er han begyndt at gå til capoeira to gange om ugen og hjemme går han fortrinsvist på bare tæer for at hærde huden under fødderne.

Kender man Anders Matthesens humor i øvrigt, ved man, er han mester i at spidde tidens tern, og det kommer tydeligt igennem i Ternet Ninja 3, der kan læses af alle aldre fra mellemtrinet og opefter. Glem endelig ikke, at den også kan læses højt, men held og lykke med stemmerne. Det er nok bedst at finde sin egen.

Jeg vil heller ikke undlade at nævne, at Anders Matthesen naturligvis selv har indlæst bøgerne for Gyldendal, og her får man den fulde Matthesen- oplevelse til at supplere læsningen. Husk nu, at lyttelæsning også fungerer for mange børn uanset læseniveau.

Skolebibliotekerne kan roligt købe en håndfuld Ternet Ninja 3, og de to første bøger ligger på CFU. Mon ikke 3’eren følger snarest? Bogen er en vinder og kan sagtens i sig selv fungere som en intro til trilogien, men husk også de to forgængere. Forfatteren lægger ikke skjul på, at dette er det sidste bind, og det må vi jo så tro på. Bogen runder trilogien af med masser af action, spiddende humor og ikke så få overraskelser.

Animationsfilmen Ternet Ninja 3 får biografpremiere i 2025.