Anmeldelse

Hopla

Hopla

Klik for at skrive manchettekst.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I denne billedbog møder den lille skovtrold Hopla en lang række dyr i Fikkumdikskoven. Det er efterår, og dyrene samler forråd, men nogle rotter og et egern narrer nødder og bær fra skovens dyr. Moralen er tydelig. Man skal ikke rage til sig på andres bekostning.

Fakta:

Titel: Hopla

Forfatter: Susan Bach Andersen

ISBN: 9788792539984

Pris: 149 kroner

Sider: 50 sider

Type: Bog

Forlag: Siesta

Sidst i bogen er der fire sider med fakta om dyr og fabelvæsener. Illustrationerne er farverige og fyldt med detaljer. Alle sider er illustreret, og teksten er fint rammet ind.

Undertitlen er "Mærk naturen", men i denne fortælling er naturen en kulisse for dyrenes menneskelige adfærd. Dyrene tænker og taler som mennesker. Fortællingen har træk fra fabler og fra eventyr, da der optræder både en skovtrold og en vætte.

Historien er meget lang og fortalt med næsten for meget sproglig opfindsomhed. Der bruges mange svære og gammeldags ord som "varslede", "skingert", "nænsomt" og "beskæmmet". Også et moderne engelsk udtryk som "cool" bruges. Dyrene er ofte navngivet med sjove bogstavrim som "Folmer Firben" og rotterne "Rif" og "Raf".

Målgruppen er børn i indskolingen. Bogen foreslås anvendt til både højtlæsning og selvstændig læsning, men teksten er alt for svær til, at børn i indskolingen selv vil kunne læse den, og ældre elever vil nok ikke vælge en billedbog. Bogen kan derfor udelukkende bruges til oplæsning, da mange ord og ordspil skal forklares, og tilhørerne bør kunne se illustrationerne samtidig.

Jeg er ked af at måtte sige det: På trods af meget - måske for meget - godt og underfundigt i denne bog synes jeg, at den er lang, vanskelig rent sprogligt og forvirrende med 26 forskellige dyr i tekst og på illustrationer, så jeg vil ikke anbefale den til indskolingen.