Anmeldelse
Inka-riget
Klik for at skrive manchettekst.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Et nyt pænt, men lidt ferskt bind i denne succesrige serie af små fagbøger, som efterhånden omfatter flere end 60 titler, der er eftertragtede af de yngste og yngre læsere. Det er tydeligt, at man må strække sig langt for at finde nye emner, men faktisk er »Inka-riget« et godt bud. Det rummer masser af eventyr og drama foruden naturligvis muligheden for at skaffe sig en faktuel viden, som det kan være udmærket at have del i.
På den sædvanlige versdelte facon fortæller forfatteren her på enkel, klar og forståelig vis om det gamle kulturrige, dets opståen, organisation, dagligliv, kultur, religion og undergang. En lang historie kort fortalt. Af hensyn til læseletheden er det fint nok at skrive job i stedet for arbejde, men nu om dage hedder det også job i flertal, ikke jobs.
Når inkaerne så nemt lod sig løbe over ende af den fåtallige spanske hær, skyldtes det nok ikke dennes geværer og kanoner, men snarere sygdommene kopper og mæslinger, som europæerne bragte med sig. Og så måske noget helt bibelsk: Bogen fortæller nemlig, at der i inkariget taltes 600-700 forskellige sprog, så ud over de øvrige interne stridigheder kan det nok have hæmmet sammenholdet noget. Andre kilder, for eksempel encyklopædien, taler dog kun om mere end 20 sprog, så helt så slemt har det nok ikke været.
Tegningerne er for så vidt gode, men noget stive og blege i det, og mange af dem har et noget barnligt udtryk, ligesom der nogle steder er uoverensstemmelse mellem tekst og tegninger. De suppleres af kun tre fotos, lidt flere kunne have gjort et mere dokumentarisk indtryk, og et par billedtekster havde også været på sin plads.
Ikke et af de bedste bind i serien, men absolut brugeligt.