Anmeldelse
Fra letsind til letsindighed
Drengeår 1940-1948
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Hvordan var det at være barn i tiden under og lige efter besættelsen? Hvordan var det, når ens far var en af "dem", der blev dømt som stikker i retsopgøret i kølvandet på besættelsens afslutning?
I dette lille skrift fra forlaget Jelling kommer forfatteren C.J. Gräs med en fiktiv, men meget virkelighedsnær fortælling om drengen Svend og hans oplevelser i perioden 1940-48 med mange skoleskift på grund af faderens mange jobskift, med arbejdsløshed, men også med skildringer af familiebesøg hos farfar og morfar i Vejle. De forskellige personskildringer gengives med en lune og oprigtighed, som giver læseren et godt billede af de beskrevne personer, og man sidder tilbage med en opfattelse af, at forfatteren har skelet meget til egne oplevelser.
Man kommer også tæt på de problemer, som arbejdsløshed og "tvivlsomme" arbejdsforhold i tysk tjeneste under besættelsen kunne give efter befrielsen og under det efterfølgende retsopgør, hvor Svends far bliver idømt en lang fængselsdom for sin medvirken i besættelsesårene i tysk tjeneste. Hvordan familien tacklede denne "skam" på en værdig måde i forhold til Svend, hans søskende og mor.
Når nutidens unge arbejder med dagliglivet i besættelsesårene, kan dette lille skrift være et lidt anderledes, men nærværende input i lærerens forberedelse af forståelsen for, hvorfor nogle mennesker handlede, sådan som de gjorde i de aktuelle situationer.