Annas stjerner
Klik for at skrive manchettekst.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Mange oplevelser venter os derude i natten, hvis vi åbner øjnene og kigger på himlen, og de børn, der får læst denne bog, har alle chancer for at kunne nyde stjernehimlens mysterier på en langt mere vidende måde. Bogen er en såkaldt fagroman, der indeholder fortællinger om planeter og stjerner, masser af viden om astronomi og redskaber til at kunne identificere stjernebillederne i praksis - såvel forklaringer som diagrammer. Man bliver klogere af at læse den, og efterfølgende vil den fungere fint som hånd- og opslagsbog. Og det er styrkesiden ved denne bog. Gode, konkrete redskaber, også de rent praktiske som hvilket tøj man skal tage på, og hvilken kikkert man skal bruge. Hatten af for det.
Svagheden er, at den rammehistorie, der skal få læseren til at bide på stjernekiggeriet, ikke er særlig spændende. En hverdagshistorie om Annas julebesøg hos sine astronomiinteresserede morforældre byder ikke på vild spænding. Selvom den er godt fortalt, bliver situationerne og dialogerne undertiden lidt kunstige, som var de opfundet for at få fortalt noget vigtigt om de stjerner eller planeter, bogen lige nu handler om. Og jo længere man kommer ind i stjernekiggeriet, jo tyndere bliver historien, men har man læst så langt, så er man nok fanget.
Også voksne læsere, der er nybegyndere udi stjernekiggeri, kan hente viden og mod på oplevelser med himmellegemerne - jeg glæder mig allerede til ud fra bogen at kunne identificere nye stjernebilleder, næste gang jeg møder en stjerneklar, natsort himmel.
Kan anbefales til børn, der interesserer sig for eller kan gøres interesserede i stjernekiggeri, og den hører naturligt til på biblioteket. Aldersgruppen fra 5. klasse.