Anmeldelse
Kortprosa
Kort og godt om kortprosa
Der er styr på gennemgangen af den ustyrlige kortprosagenre med de mange manifestationer og pædagogiske muligheder i dette hæfte. Det gælder ud fra et både fagligt og pædagogisk perspektiv.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
”Du dør sgu' da ikke”. Er denne tekst af Hans Otto Jørgensen en kortprosatekst, og kan man tage den alvorligt? Der er i dette hæfte rig lejlighed til at diskutere, hvilke fremtrædelsesformer kortprosagenren har, og at iagttage de mange træk fra andre genrer, som indgår i dem.
Fakta:
Titel: Kortprosa
Forfatter: Conni Hesel Rickmann
Illustrator: Lars Vegas Nielsen
ISBN: 9788702152272
Pris: 118,75
Sider: 32
Serie: Dansk i dybden
Forlag: Gyldendal
Både lærere og elever tages ved hånden i denne inspirerende gennemgang af disse tekster, som til stadighed arbejder med og mod læserens forventninger. Der er grundige og kompetente introduktioner, klare og forståelige. Dog er sproget undertiden lidt for avanceret. ”Er der andre arketypiske genrer, I kan tage fat i?” lyder blandt andet et spørgsmål til eleverne.
Det er helt befriende for en gangs skyld at studere et læremiddel, som ikke er overlæsset med detaljerede mål og evalueringsforslag i forbindelse med hvert afsnit. Her er det op til lærerne og eleverne at formulere mål og evaluere.
Men ellers styrer forfatteren os sikkert igennem et kursus om kortprosa. Hun har valgt at komme med grundige introduktioner til kortprosagenren i forbindelse med arbejdet med de seks teksteksempler. Karakteristiske genretræk bliver eksemplificeret før læsningen af dem. Ja, i slutningen af hæftet er der endog en fuldt udfoldet analyse og fortolkning af Jens Smærup Sørensens ”Ægteskaber”. De faglige tekster om genrer og kortprosa er også relevante set i relation til faglig læsning. På læremidlets sidste sider er der en model til gennemgang af kortprosa. Jo, der er styr på tingene.
Ud over den allerede nævnte forfatter er der tekster af Helle Helle, Peter Adolphsen, Bent Haller, Louis Jensen og Morten Søndergaard. Opgaverne er fagligt kompetente, åbne, igangsættende og indbyder til kreative svar. I forløbet indgår også et afsnit om at skrive minimalistisk-realistisk og/eller fantastisk kortprosa. Hvad man end kan mene om nogle af kortprosateksternes kvalitet, så er de eksemplariske valg, og det demonstreres, at der er muligheder for at arbejde med mange sider af danskfaget i forbindelse med gennemgang af kortprosa.
Hæftet har megen fokus på læring af faglige begreber. Det kan stærkt anbefales som et præcist, fagligt materiale til dette formål - sideløbende med andet tekstarbejde, hvor eleverne i højere grad kan opleve og analysere teksterne på egne præmisser og primært kan arbejde med skønlitteratur som en kilde til eksistentiel og samfundsmæssig dialog og erkendelse.