Anmeldelse

Hey, er her party? / Hit med mobilen

Hey, er her party? / Hit med mobilen / Noget om hunde / Noget om forelskelse

Ny serie til de 13-15-årige, der bakser med at læse på linjerne. Der er to forskellige materialer i serien: Engangshæfter og frilæsningsbøger

Offentliggjort Sidst opdateret
Noget om hunde / Noget om forelskelse

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Engangshæfterne bruger læs og forstå-princippet. På hvert opslag er en sides tekst og en sides spørgsmål. Spørgsmålene kræver læsning på og ikke mellem linjerne. Der er også enkelte spørgsmål til elevens holdninger og erfaringer. I hvert hæfte er ti korte tekster i velkendte og ordknappe genrer om samme tema. Genrerne er for eksempel chat, sms, ugebladshoroskop og en ugebladstest "Test dig selv. Er du forelsket?". Hæfterne er i format som ungdomsmagasiner, blot uden glittet omslag.

Fakta:

Titel: Hey, er her party? / Hit med mobilen

Forfatter: Kirsten Ahlburg

Pris: 46 kroner

Serie: Caféserien rød

Type: Hæfte

Forlag: Special-pædagogisk Forlag

Titel: Noget om hunde / Noget om forelskelse

Forfatter: Kirsten Ahlburg

Pris: 96 kroner

Serie: Caféserien korsbånd

Type: Hæfte

Forlag: Special-pædagogisk Forlag

Romanen "Hey, er her party?" er opbygget som tekster til begynderundervisningen. Korte sætninger, korte linjer, enkel syntaks. Men handlingen fænger fra første side. Det er en udviklingshistorie om et møde mellem to piger, der kontrasterer hinanden. Mødet får store konsekvenser for dem begge.

Sproget er knapt og ind til benet. Her er god brug af metonymi: Ud fra konkrete dele danner vi selv helheder.

Mest interesant er "Hit med mobilen", som har længere sætninger, men samme brug af metonymi. Her er en miljøbeskrivelse: "Simon selv bor alene med sin mor i en lille lejlighed. Han har sit eget værelse, men hans mor sover i stuen".

Simon udvikler sig fra at afvise sin fars nye kæreste til at tage mod hende. Simons far gik for et år siden, og mor er gal og græder. Simon vil have en fed mobil og går med aviser. For mor har ingen penge, efter at far skred. Simon savner far, som siger "os" og mener far, kæresten og den kommende baby. Simon vil kun far.

Konfirmationen bliver et markant overgangsritual, hvor Simon forliger sig med fars kæreste og sin nye lillebror. Og selv får en kæreste.

Det projekt driver historien. Hertil kommer historien om mobilen, som Simon køber, får stjålet og ender med at få igen.

Forlaget anbefaler serien til blandt andet tosprogede. Den anbefaling er jeg enig i. Her er kun få idiomatiske udtryk, og det er let at forstå det, der står på linjerne. Med få undtagelser ("gå med aviser").

Men ... Elever med rod i andre religiøse kulturbaggrunde end den protestantiske kan måske ikke danne de nødvendige forestillingsbilleder til "Hit med mobilen". De skal have de semantiske netværk og den forståelse af konfirmationen, der gør dem i stand til at danne billeder. Og forstå ritualet i kirken - for eksempel hvorfor drenge og piger stiller sig i to rækker. Og at hver konfirmand kun får få pladser i kirken, så det er betydningsfuldt at blive budt med der.

Romanen kan derfor være svær at bruge som frilæsningsbog for elever med rod i en anden religiøs baggrund. Men ikke hvis man først etablerer en forforståelse, så eleven kender til konfirmationen. Og har man arbejdet med ritualerne, er romanen oplagt. Konfirmationen er ikke hovedtemaet. Men den spiller en central rolle, og det er den, der får Simon til at forlige sig med skilsmissen, sin halvlillebror og fars nye kæreste.

Både hæfter og romaner er interessante nye bekendtskaber.