Klassekvotient

Næste sommer lukker døren til børnehaveklasserne sig, når der er 24 elever, og gradvist vil Fredericia så indføre det nye klasseloft på de øvrige klassetrin.

Jysk kommune indfører loft på 24 elever i de nye skoleklasser 

Som noget nyt må der over hele landet max være 26 elever i børnehaveklassen. Men i en jysk kommune er politikerne blevet enige om at sænke loftet endnu mere. 

Offentliggjort Sidst opdateret

Fra i år må der maksimalt være 26 elever i landets børnehaveklasser. Men næste år har en jysk kommune valgt at lukke døren allerede efter 24 børnehavebørn.

Et flertal i Fredericia Kommune er blevet enige om at sætte penge af til at sænke klassekvotienten gradvist. Målet er, at der over tid maksimalt må være 24 elever på alle klassetrin i kommunens folkeskoler.

Det begejstrer formand for Fredericia Lærerforening Per Breckling.

"Det betyder, at læreren kan nå rundt til at alle, så eleverne føler sig hørt og endnu mere trygge i klassefællesskabet. Det giver bedre muligheder for dem til at præstere", siger lærerformanden.

Fredericia har gennem en årrække medvirket til at uddanne lærere via den såkaldte traineeuddannelse, hvor lærerstuderende underviser i kommunens skoler, mens de tager uddannelsen. 

Den lokalelærerformand Per Breckling er ikke bekymret for, om der kan skaffes uddannede lærere til at varetage de ekstra lærerjob, som sænkelsen af klassekvotienten efterhånden vil udløse.

Udsædvanligt forløb

I sidste uge endte budgetforhandlinger i Fredericia helt usædvanligt med, at partierne både til venstre og til højre for byrådets største parti Socialdemokratiet opgav at nå til enighed med den socialdemokratiske borgmester Christian Bro. I stedet hidkaldte kommunaldirektøren til byens Sundhedshus, hvor de ret hurtigt forhandlede et budget på plads, som altså blandt andet rummer en sænkelse af klassekvotienten. 

Der er afsat 0,5 millioner kroner næste år til at ekstra børnehaveklasser efter sommerferien og dernæst 1,2 millioner kroner om året til at føre de lavere klassekvotienter videre nedefra.

Der ligger også en pulje på 29 millioner kroner, som forligspartierne endnu ikke har prioriteret. Her satser lærerformand Per Breckling også på, at der bliver noget ekstra til skolerne:

"På grund af udfordringer på børne- og familieområdet er der i en lang årrække blevet sparet på skoleområdet, og det er især gået ud over alle støttefunktionerne til at hjælpe børn med forskellige udfordringer. Det håber jeg meget på, man vil tage fat på at udbygge igen", siger han.