Børnefattigdom
Børn i fattigdom har oftere højt fravær og underretninger
Højt elevfravær, forældre med psykiske diagnoser og underretninger kædes sammen med en opvækst i fattigdom.
Sociale problemer er hyppigere blandt børn opvokset i fattigdom.
Det konkluderer tænketanken Kraka i en ny undersøgelse af børnefattigdom.
- Det er slående resultater. Vores omfattende kortlægning viser for eksempel, at børn i fattigdom ofte har højt elevfravær eller forældre registreret med en psykisk sygdom, når vi sammenligner dem med alle andre børn, siger seniorøkonom hos Kraka Thomas Wilken.
Kraka har lavet kortlægningen på baggrund af alle børn i Danmark.
Børn opvokset i fattigdom er mere udsatte over for problemer som højt elevfravær og forældre med psykiatriske diagnoser, viser undersøgelsen.
Andelen af elever med højt elevfravær er for eksempel fire gange højere blandt børn i fattigdom end hos deres jævnaldrende uden for fattigdom.
Der er tale om højt elevfravær, når et barn i grundskolen har over 15 procent ulovligt fravær inden for mindst et kvartal i løbet af et skoleår.
Det ulovlige fravær dækker over fravær, hvor forældrene ikke har underrettet skolen om fraværets årsag senest samme dag, oplyser Kraka. Ulovligt fravær er derfor forskelligt fra fravær på grund af sygdom.
Undersøgelsens resultater viser samtidig, at i alt 26 procent af børn opvokset i fattigdom har forældre med psykiatriske diagnoser.
Det er dobbelt så mange som jævnaldrende børn uden for fattigdom.
Undersøgelsen viser også, at underretninger forekommer tre gange hyppigere for børn i fattigdom end hos jævnaldrende uden for fattigdom.
Fem procent af børnene i fattigdom har desuden en forælder med en ubetinget dom. Det er fem gange så mange som andre børn.
Kraka følger Danmarks Statistiks definition af relativ fattigdom.
Et barn er opvokset i fattigdom, hvis familien har levet for mindre end 50 procent af medianindkomsten i samfundet og samtidig har en lav formue.
Undersøgelsen er en del af et treårigt børnefattigdomsprojekt støttet af Dreyers Fond siden 2020.