Kilde: Statens Institut for Folkesundhed
Tre ud af fire 9. klasses elever sover for lidt
Et voksende antal elever siger, at de har svært ved at falde i søvn og sover dårligt, viser ny undersøgelse. Det er skidt for indlæringen og helbredet. Undersøgelsen viser også, at børn har erstattet fysisk tid med vennerne med elektronisk samvær.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Søvnforskere anbefaler, at store skolebørn får mindst ni
timers søvn hver nat. Men mange 11-, 13- og 15-årige sover højest otte timer per nat, viser nye tal fra Skolebørnsundersøgelsen 2010.
En tredjedel af de 15-årige sover højst syv timer natten før skoledage. Det er ifølge Statens Institut for Folkesundhed, som har gennemført undersøgelsen, to til fire gange højere end det var for en generation siden.
Når børnene får for lidt søvn, er de uoplagte i timerne, og langt de fleste 11-15-årige fortæller også, at de er trætte, når de skal i skole en eller flere dage om ugen. Det er er også langt flere end for tyve år siden.
Sms'er mere end de ses
Børn mødes i stadig mindre grad med deres venner. I stedet taler de i telefon, sms'er eller emailer. Ifølge forskningsleder ved Statens Institut for Folkesundhed Pernille Due er hovedforklaringen, at kommunale tilbud til børnene er blevet stærkt forringet de sidste 15-20 år.
Psykolog med speciale i sociale medier Anders Colding-Jørgensen siger til Berlingske Tidende:
"Sociale medier snyder hjernen til at tro, at vi er sammen med andre mennesker og får dækket alle vores sociale behov. Men kroppen ved godt, at den bare sidder stille helt uden at mærke kropssprog, uden at mærke nærhed, uden at lugte andre mennesker. Det er ligesom at drikke en cola, hvilket får hjernen til at tro, at den har fået næring og vitaminer", siger Anders Colding-Jørgensen.
Undersøgelsen er foretaget af Statens Institutet for Folkesundhed og Syddansk Universitet.