Malene Nybo Andersen, Louise Thalund Boll og Kamilla Rahbek fra fysioterapeutuddannelsen i København har undersøgt sammenhængen mellem motoriske færrdigheder og kondition blandt godt 700 københavnske skolebørn.

Motoriktest afslører børns kondition

Ny undersøgelse viser en tæt sammenhæng mellem dårlig motorik og børns kondition. Med simple motoriktest, kan lærere hurtigt finde de børn, med dårlig kondition. Der skal sættes tidligt ind for at forebygge livstilssygdomme, siger fysioterapeut.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Gå baglæns på en balancebom, hink over skumklodser, hop med samlede ben over en linje på tid, brug to skamler til at bevæge sig sidelæns og skyd efter mål med en tennisbold. Det er beskrivelsen af en række simple motoriktest, som tre fysioterapeuter har brugt på 7. klasse børn for at teste sammenhængen mellem motorik og kondition. Efterfølgende har de tre skrevet deres bachelor-projekt om forsøgene og de har fået publiceret en videnskabelig artikel om emnet.

"Vi ser gerne, at det her bliver indført som en obligatorisk test i indskolingen. Det kunne være godt, hvis idrætslærerne kunne målrette undervisningen, så alle bliver tilgodeset. For 10 til 15 procent af børnene, der starter i 0. klasse har dårlig motorik - og undersøgelser viser, at det afholder dem fra at udfordre dem selv. Det kan lede til en dårlig kondition, fordi de ikke bliver dygtige nok rent motorisk", siger fysioterapeut Kamilla Rahbek.

De nyeste tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at hvert 5. barn er overvægtigt. Undersøgelser viser, at fedme blandt børn ofte hænger sammen med fysisk inaktivitet. Kamilla Rahbek mener, at lærerne kan være med til at ændre på udviklingen.

"Det som lærerne kan gøre, er at fange de børn, før de kommer ind i de dårlige vaner, som hedder at man bevæger sig ikke. Man lærer ikke, hvad motion kan gøre for en. Så motivationen til at dyrke sport bliver bare mindre. Det er set i flere studier, at den kondition man har i barndommen, følger en gennem hele voksenlivet. Og det er skræmmende, når vi bruger så mange penge på livstilsrelaterede sygdomme, som vi gør nu", siger Kamilla Rahbek.

Hun mener, at idrætslærerne ligesom i andre fag skal være mere opmærksomme på, hvad det enkelte barn har behov for. Enten skal det ske ved at læreren får et efteruddannelseskursus eller fysioterapeuter kommer ud og udfører testene.