Anmeldelse
BIOS Light
BIOS Light
Klik for at skrive manchettekst.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Biologisystemet "BIOS" fik undervisningsmiddelprisen i 2005 og er et fortrinligt undervisningsmateriale. Som et forsøg udgives nu en "BIOS Light" - en udgave af grundbogen med en kortere og lettere tekst.
I en lettere tekst skal man stadig beholde historien, sproget skal stadig være flydende, og man må ikke gå glip af noget i forhold til originalen. Det ser umiddelbart ud til, at denne opgave er lykkedes for "BIOS Light". Der er de samme fotos, tegninger og diagrammer, og sidetallene følges, praktisk nok, ad.
De fleste fagudtryk er stadig med, og som noget ekstra har light-udgaven et appendiks med nyttige begreber foruden register og litteraturliste. Begrebslisten giver et godt overblik, og den synes jeg man skulle overveje at tilføje originalen, når den skal genoptrykkes. En anden rigtig god ting er indledningen om, hvordan man bruger bogen - en rar og overskuelig brugsanvisning, som man sagtens kan tilføje til den almindelige udgave.
Er det en overvejelse værd, om faglitteraturen i virkeligheden er for svær at forstå for eleverne, sådan helt generelt? For hvis det kan skrives enklere og samtidig give den samme mening, skulle man måske bare gøre det fra starten?
Der er måske et behov for light-udgaver af de mest brugte systemer, men hvis biologien skal gøres forståelig, er det ikke nok med en light-udgave af grundbogen - der skal først og fremmest en fagligt velfunderet biologilærer til. En lærer, som kan fortælle alle de fantastiske historier og begejstre eleverne på alle niveauer.