Elever fra Krogårdskolen i Greve har været pilotklasse på Masseeksperimentet 2018. De har samlet planter og udtrukket mælkesyrebakterier fra planternes overflade.

Masseeksperimentet: Elever jagter sunde bakterier

Omkring 35.000 elever skal de næste uger på jagt efter nye sunde bakterier i naturen. De skal hjælpe forskere med at finde flere mælkesyrebakterier og samtidig skal de selv arbejde undersøgende efter den naturvidenskabelige metode.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Bakterierne skal for eksempel findes på overfladen af planter, hvor de såkaldte epifytiske bakterier lever.

Masseeksperimentet: 12 procent af eleverne lider af inkontinens

Masseeksperimentet 2018 er arrangeret af Astra - det Nationale Center for Læring i Natur, Teknik og Sundhed - og er udviklet i samarbejde med Novozymes, der arbejder med enzymer og mikroorganismer og Industriens Fond. Masseeksperimentet er en årligt tilbagevendende begivenhed. Tidligere har eleverne undersøgt klassens indeklima, de har smagt sig frem og de har set på sammenhængen mellem elevers inkontinens og skolens ulækre toiletter.

 

Vigtigt at finde nye bakterier

Eleverne skal ud at samle planteprøver og bagefter skal de udforme bioteknologiske eksperimenter med planteprøverne og finde de gavnlige mælkesyrebakterier.

Elever, der dyrker musik, husker bedre

I en pressemeddelelse skriver Astra, at forskning viser, at bakteriesammensætningen i menneskets tarme er under belastning fra eksempelvis fast food, stress og antibiotika, og at mangel på gode bakterier kan medføre sygdomme. Med Masseeksperimentet kan nye, gode mælkesyrebakterier fra naturen komme til at indgå i sundhedsfremmende fødevarer, der kan bidrage til en bedre balance i tarmene.

Blog: Naturvidenskab på skoletoilettet

Novozymes screener elevernes prøver og artsbestemmer de indsendte bakterier. Afdelingsleder i Novozymes Mads Bjørnvad har høje forventninger til resultaterne.

"Vi skal udvide vores forståelse af bakteriernes forskelligheder. Derfor er det vigtigt at finde nye gavnlige bakteriearter i Danmarks flora. Masseeksperimentet bidrager til ny videnskabelig forskning, der kan forbedre variationen og kvaliteten af vores fødevarer og sundhedsfremmende kosttilskud", siger Mads Bjørnvad.

Børn kan bedst lide den mad, de kender

Med Masseeksperimentet kan eleverne være med til at løse relevante samfundsudfordringer og opleve en sammenhæng mellem undervisning og virkelighed, understreger arrangørerne.

Skolers indeklima er stadig alarmerende dårligt

Bakterierne vil blive stillet til rådighed i en slags bakteriebank, som alle forskere i verden kan benytte sig af. Resultater fra Masseeksperimentet bliver offentliggjort i december.

Tilmelding til Masseeksperimentet er slut, men alle kan arbejde med alligevel. Læs mere på masseeksperimentet.dk