Anmeldelse

Søsyg sørøver søger selvudvikling...

...og lærer at leve med sin uperfekthed. Nyt tværfagligt materiale til indskolingen arbejder med trivsel på en usædvanlig måde. Hurrarrrr for det!

Offentliggjort

Fakta

Kaptajn Søsyg af den flydende natpotte

Forfatter: Charlotte Frobenius, (tekst og illustrationer)

Musik: Nicolai Haugbyrd Vinkel

199 kroner

36 sider

Musik og undervisningsmateriale er tilgængeligt, gratis, via forlagets hjemmeside.

Byens Forlag

En sørøverkaptajn der ikke er søstærk, ikke kan sætte sejl og ikke kan svømme møder man ikke så tit. Men sådan en møder man i Kaptajn Søsyg af den flydende natpotte. Bogens hovedperson, kaptajnen, tager på en rejse for at finde havheksen Freya, så hun kan hjælpe ham af med hans tre små problemer. På vej derhen når den kære kaptajn både at kaste op, at miste sit skib og at lande på havets bund.

Om han egentlig bliver kureret, skal ikke afsløres lige nu. Det skal det, når man arbejder med bogen. Det er nemlig ikke bare en billedbog med en historie og nogle tegninger. Nej, det er en musikbilledbog med sørøvermusik og en masse undervisningsmateriale. Forfatter/illustrator og komponisten har foruden at digte, illustrere og komponere musik til bogen, også udarbejdet et undervisningsmateriale med indhold til dansk, musik, håndværk og design og billedkunst.

Igennem en tværfaglig vinkel kan der arbejdes med litteratur, musik og kunst. I musikdelen er der dels musik til hele historien, både med og uden sang, der er udførlig forklaring i materialet på hvilke toner der skal spilles på de forskellige instrumenter, og der er links til YouTube, hvor de forskellige rytmer og andet bliver spillet. Man kan så spille med og spille efter, så man kan spille sammen med bogens lydspor og lave sørøvermusik. Bogens lyd- og sangspor findes på forlagets hjemmeside, sammen med det øvrige undervisningsmateriale.

Bogens tema er tydeligt: at man ikke er fejlfri. Se bare på den søsyge kaptajn. Han tror til en start at havheksen kan kurere ham og fjerne fejlene. Han finder dog ud af at det er okay at have fejl. At havet så at sige er større end ham.

Eleverne skal gennem arbejdet med historien gerne nå frem til, at det også er okay, at de ikke er fejlfri. De er nogen, nemlig sig selv, før de er noget. Om det noget så er den bedste i klassen til et eller andet, den med det pæneste hår eller noget helt tredje. Det er ligegyldigt, hvis ikke de er sig selv.

Det der er dejligt ved bogen her, er at tilgangen til at indse at man er okay som den man er, kommer gennem læsning, musik, kunst og kreativ skaben. Her er ingen 'den varme stol'-øvelser og opgaver hvor man skal skrive fem ord på en post-it. Det er befriende med en anden vinkel på arbejdet.

Man kan vælge at inddrage hele pakken med undervisningsmateriale eller man kan plukke og tilpasse. Forfatteren skriver at materialet er tiltænkt 1. til 3.klasse. Nogen af opgaverne vil nok være for svære i 1. klasse, men man kan tilpasse det. Jeg er sikker på at mange børn vil synes det er både sjovt, spændende og hyggeligt at drage på tur med den søsyge kaptajn. Så det er bare at sætte sejl, drage ud over bølgerne og give det et skud.