Finanslov

"Skal jeg være helt ærlig, så er vi lidt rystede over det. Vi synes jo, der er brug for Dansk Center for Undervisningsmiljø i en tid, hvor der er fokus på børn og unges trivsel", siger direktør for DCUM Kristian Toft til DR.

Vil lukke undervisningsmiljø-center og alt tilsyn med skolerne

Regeringen vil spare på statslig administration, tilsyn og kontrol. Det får betydelige konsekvenser for folkeskoleområdet, hvor antallet af læringskonsulenter bl.a. skæres ned.

Offentliggjort Sidst opdateret

Færre læringskonsulenter til folkeskolens fag. Slut med Dansk Center for Undervisningsmiljø. Og slut med kvalitets- og timetalstilsyn med såvel almen- som specialskoler og de internationale grundskoler. I fredagens finanslovsforslag fra regeringen lægges der op til, at der skal spares cirka 1.000 årsværk i den statslige administration, og det rammer altså også  Børne- og Undervisningsministeriet inklusive Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (Stuk) og Styrelsen for It og Læring (Stil).  Det medfører eksempelvis, at en række tilsyn står til at blive afskaffet. Det skal blandt andet være slut med kvalitetstilsynet, som står for ”at identificere skoler med vedvarende kvalitetsmæssige udfordringer”.

”Når vi beder kommuner og regioner om at skære ned på bureaukratiet, er det rimeligt, at vi også i staten løbende forholder os til, hvilke opgaver statsadministrationen skal varetage – og på hvilket niveau. Vi foreslår blandt andet at skære i en række statslige tilsyn, særligt på folkeskoleområdet, hvor der allerede er et kommunalt myndighedsansvar. Jeg vil indkalde partierne til møde om regeringens oplæg på Børne- og Undervisningsministeriets område inden længe”, siger børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye på uvm.dk og lægger altås op til, at det fremover er kommunerne, der selv skal holde øje med, at eleverne får de timer, de skal have og af den rette kvalitet, og at det foregår i et godt undervisningsmiljø. 

Tidligere skoleleder Kristian Toft tiltrådte sidste år som ny direktør for omkring 25 medarbejdere på Dansk Center for Undervisningsmiljø i Randers, hvor også Den Nationale Klageinstans for Mobning hører hjemme. Han hæfter sig på dr.dk ved, at der i udspillet  står, at centerets opgaver "delvis" overføres til Styrelsen for Undervisning og Kvalitet. 

- Så jeg håber, at nogen griber stafetten. For det er en meget vigtig opgave, og vi betragter ikke os selv som kolde hænder, siger Kristian Toft.

I et faktaark, der følger med finanslovsforslaget, specificerer regeringen, hvilke opgaver der står til at bortfalde. Opgjort i antal årsværk fremgår det, at ministeriet skal spare, hvad der svarer til 32 årsværk. Det ser ud til at betyde, at der skal fjernes en række opgaver i ministeriet.

Det rådgivende organ Rådet for Børns Læring står også til at blive nedlagt. Dermed ser det ud til, at sidste uges årsberetning bliver rådets allersidste. Rådet blev oprettet i 2014 under navnet Skolerådet og har siden haft til opgave at rådgive den siddende børne- og undervisningsminister.

Få det fulde overblik

Indenfor Børne- og Undervisningsministeriet ønsker regeringen at:

Harmonisering af regler om elevers klageadgang til BUVM

Afskaffelse af årlig udpegning af folkeskoler med bekymrende kvalitet

Afskaffelse af statsligt tilsynsrejsehold på dagtilbudsområdet

Afskaffelse af en række statslige tilsyn på grundskoleområdet, herunder:

a. Kvalitetstilsynet (almen- og specialområdet)

b. Timetalstilsynet

c. Tilsynet med kommunale internationale grundskoler

d. Tilsyn med regionale specialundervisningstilbud

e. Tilsyn med kvalitetsaftaler

Afskaffelse af tilsyn med målsætning om lærepladsaftaler

Forenkling af vedtægtsområdet

Bortfald af midler til ”Viden til Praksis” (dagtilbudsområdet) og faglighedsindikatorer (gymnasieområdet) Øvrige Afskaffelse af EASY -P og omlægning af lærepladstilskud

Nedlæggelse af IT -systemer, herunder EDUP og Fælles Mål

Nedlæggelse af Rådet for Børns Læring

Overdragelse af drift af hjemmesider til Statens It

Reduktion af antallet af Børne - og Undervisningsministeriets læringskonsulenter

Nedlæggelse af Dansk Center for Undervisningsmiljø – delvis overførsel af opgaver til Styrelsen for Undervisning og Kvalitet mv.