Besparelser

"Vi mangler i den grad en ordentlig begrundelse for, hvorfor man ikke kunne have forudset det", har næstformand i Københavns Lærerforening Janne Riise Hansen tidligere sagt til Folkeskolen. Sammen med for- og næstformænd fra pædagogernes lokale fagforbund har KLF skrevet en fælles, kritisk udtalelse.

Fagforeninger vil have ansvaret placeret efter budgetchok

Pædagogers og læreres foreninger i hovedstaden retter i en fælles udtalelse skarp kritik mod forvaltningen. De efterspørger en redegørelse for, hvordan budgettet kunne gå fra balance til at mangle 40 millioner på få uger.

Publiceret Senest opdateret

To måneder efter Borgerrepræsentationen i København vedtog budgettet for næste år, skal skoler og daginstitutioner pludselig spare 40 millioner kroner ekstra. 

Det får nu pædagogernes og lærernes fagforeninger til at sende en fælles, kritisk udtalelse til Børne- og Ungdomsforvaltningen og det politiske udvalg på Københavns Rådhus.

"Der skal spares yderligere 40 mio. på Børne- og Ungdomsforvaltningen område i Københavns Kommune ud over de grønthøsterbesparelser, der allerede var lagt op til kommunens budgetaftale", skriver formand og næstformand fra Københavns Lærerforening (KLF), BUPL og LFS, der organiserer daginstitutionspædagogerne i hovedstaden. 

Et eksempel på, hvor stor afstanden er imellem begejstringen over budgetforliget og virkeligheden for børn, unge og medarbejdere i København

Fra udtalelsen

"De pludselige besparelser er også endnu et eksempel på, hvor stor afstanden er imellem begejstringen over budgetforliget og virkeligheden for børn, unge og medarbejdere i København".

LFS, BUPL og KLF er overraskede over, at budgettet på så kort tid er gået fra at være i balance til at være i ubalance med 40 millioner kroner.

"Vi undrer os også over, at de faglige organisationer ikke er blevet orienteret om de nye besparelser forud for mødet i Børne- og Ungdomsudvalget. Vi har en forventning om at blive inddraget så tidligt som muligt med mulighed for at kvalificere politikernes beslutninger og at indgå i et samarbejde med Københavns Kommune præget af tillid, gennemsigtighed, ærlighed og dialog", skriver de tre foreningers formandskab.

Ifølge forvaltningen er det en endnu større vækst end ventet i antallet af børn, som er indskrevet i specialtilbud af forskellig art, der medfører den store ekstra udgift i 2024.  

"Disse nye besparelser vil, oven i de allerede vedtagne besparelser på 0,75% betyde, at alle skoler, KKFO’er (de københavnske skolefritidsordninger, red.), klubber og daginstitutioner i København skal finde yderligere midler i deres budgetter for 2024, og det har og vil få yderligere negative konsekvenser for både personale og børn med øget pres på kerneopgaven og arbejdsmiljøet. Vores store bekymring er at merudgifterne vil stige de kommende år, og grønthøster bliver en tilbagevendende løsning til stor skade for byens børn og unge og medarbejderne".

De tre fagforeninger opfordrer forvaltningen til at give en redegørelse til både politikerne og til de faglige organisationer for, hvordan de prognoser, der i første omgang lå til grund for budgettet, kunne ramme så forkert.

"Hvad var det for nye oplysninger, som gjorde, at budgettet kom i ubalance, og hvorfor havde forvaltningen ikke forudset disse? Og i forlængelse heraf: Hvis ansvar var det, at forvaltningen gjorde brug af nogle prognoser, der var så misvisende?", skriver de og beder om at blive inddraget så tidligt som muligt, hvis sådan noget sker igen.