DLF

Danmarks Lærerforenings sekretariat på Vandkunsten i København har beregnet, hvor meget CO2, foreningen udleder, når man også medregner effekten af foreningens investeringer i erhvervslivet, medlemsskabet af Fagbevægelsens Hovedorganisation med videre.

Lærerforeningens klimaregnskab: Her er de største CO2-udledere

Lærerforeningen udledte knap 30.000 tons CO2 i 2023. Mere end 90 pct. kommer fra foreningens investeringer i selskaber som Mærsk og FLSchmidt. Få overblikket her

Offentliggjort

Danmarks Lærerforening udledte 29.706 ton CO2 i 2023. Det har DLF beregnet i sit klimaregnskab, som dækker foreningen centralt.

91 procent af udledningerne kommer fra Lærerforeningens værdipapirer i selskaber som Mærsk og FLSchmidt. Alene cementgiganten FLSchmidt står for knap en fjerdedel af Lærerforeningens samlede udledninger i 2023. Men regnestykket er ikke så simpelt, at man gør mest gavn for klimaet ved at droppe de selskaber, som udleder mest CO2, lød det fra økonomichef i Lærerforeningen, Peter Skotner, da han fremlagde klimaregnskabet for foreningens hovedstyrelse. .

”FL Schmidt producerer materiel til cement- og mineindustrien. Men de producerer også maskiner, som ved hjælp af carbon capture kan lagre CO2 og er dermed  en stor spiller i at reducere udledningerne i cementindustrien. Så det er en kompleks diskussion”, sagde han.

Selvom værdipapirer står for langt størstedelen af Danmarks Lærerforenings klimaaftryk, så er der også andre markante udledere i regnskabet.

Investeringsejendomme stod eksempelvis for 502 ton CO2, imens forretningsrejser stod for 258 ton CO2.

Fagbladet Folkeskolen er også en af de store udledere i 2023-regnskabet med 295 ton CO2, som skyldes omdeling af det trykte magasin. Siden beregningerne er Folkeskolens frekvens på det trykte magasin dog halveret, så aftrykket forventes at falde i næste klimaregnskab, selvom magasinet trykkes på bedre og tungere papir.

En anden stor post i klimaregnskabet er medlemskabet af Fagbevægelsens Hovedorganisation, som beregnes forholdsvist fordelt på alle medlemmer og er beregnet til 258 ton CO2.

Næste skridt er valg og mål

Jacob Svejstrup, medlem af hovedstyrelsen og kredsstyrelsesmedlem i Viborg Lærerkreds, roste klimaregnskabet som ”et stort og vigtigt skridt”.

”Næste skridt bliver, at vi træffer vores valg, fordi vi vil nedbringe vores CO2-aftryk. Vi skal sætte os konkrete mål om for eksempel at nedbringe vores CO2-udslip på investeringer, på rejser eller andet. Det kan godt være, tiden ikke er moden til at sætte mål endnu, for det er først der, det bliver rigtig interessant,” sagde Jacob Svejstrup ved hovedstyrelsens drøftelse.

Katrine Fylking, hovedstyrelsesmedlem og formand for Københavns Lærerforening: 

”Jeg er begejstret for, at vi får denne viden in-house. Vi er gode til at fokusere på økonomi alene. Men jeg har en drøm om, at når vi træffer beslutninger, så ser vi også på bæredygtighed og klimaregnskab".

”Hvis vi virkelig skal gøre noget for naturen, så skal vi diskutere vores investeringspolitik. Det er der, det batter noget", lød det fra Tine Agenskov, medlem af hovedstyrelsen og næstformand i Thy-Mors Lærerkreds.