Folkeskolens leder

Vi har løsninger - men de koster

Offentliggjort Sidst opdateret

Ofte kommer vi til at tale alt for meget om problemerne og for lidt om løsninger, når vi diskuterer folkeskolen. Indrømmet: Det gør jeg også selv lidt for tit her på lederplads.

Derfor vil jeg tillade mig at være begejstret denne gang. Jeg kan faktisk slet ikke lade være efter at have læst om, hvordan dygtige lærere og pædagoger på Peter Willemoesskolen i Assens er lykkedes med at bruge pædagogiske værktøjer til at løfte trivslen og skabe et godt og trygt undervisningsmiljø for både elever og lærere.

Peter Willemoesskolen havde problemer med udadreagerende elever, spark, spyt og konflikter – ligesom mange andre skoler. Derfor begyndte man at arbejde systematisk med den pædagogiske tilgang low arousal. Formålet er at forebygge, håndtere og evaluere konflikter ud fra en grundsætning om, at ”mennesker, der kan opføre sig ordentligt, gør det”. Det er for eksempel en del af tilgangen, hvordan man kan hjælpe en elev ud af high arousal, når eleven er oppe at køre og svær at nå, ligesom der er metoder til at hjælpe eleverne med at tale om og tøjle deres følelser.

Når Peter Willemoesskolen har kunnet gøre en forskel med low arousal, handler det i høj grad om resurser. Skolen har fået støtte fra Undervisningsministeriet til at arbejde med udsatte børn i skolefritidsordningen. Det har gjort det muligt at ansætte to ekstra pædagoger og uddanne personalet i low arousal. Lærerne på skolen er begejstrede, for de kan mærke, at indsatsen virker.

Folkeskolen har en inklusionskrise. For mange børn har svært ved at passe ind i klassefællesskabet, og det underminerer undervisningen. Samtidig har vi her på fagbladet Folkeskolen for nylig afdækket, hvordan vold og udadreagerende adfærd er et systematisk problem på skolerne. Low arousal løser ikke problemet alene – slet ikke – men det er en af mange indsatser, der kan bidrage til at flytte skolen i den rigtige retning.

Lige nu sidder kommunalpolitikerne og forhandler budgetter i det ganske land. Jeg håber, at de vil læse om erfaringerne med low arousal med samme begejstring, som jeg har gjort. Og så håber jeg, de forstår, at man ikke kan spare sig ud af en krise. Til gengæld ved vi, hvad der virker. Skolerne mangler bare midlerne til at få det til at ske. ˟

Har du et tip, en tanke eller en personlig oplevelse, som redaktionen bør kende eller undersøge? Så skriv til os på folkeskolen@folkeskolen.dk

Vores journalistik starter i din hverdag.