A20

Kommune har opsagt arbejdstidsaftale: Vil skære i lærernes forberedelsestid

Næste skoleår er det kun A20-aftalen, der gælder i Viborg Kommune. Efter flere måneders forhandlinger har kommune og lærerkreds opgivet at nå til enighed, efter kommunen har krævet en reduktion i lærernes tid til forberedelse.

Offentliggjort

I aftes kom den besked, som lærerne i Viborg Kommune i nogle måneder har frygtet. 

Kommunen opsagde Viborgaftalen, som ellers har sikret lærerne i den midtjyske kommune 25 minutters forberedelse til hver 45 minutters undervisning. 

"Det er en virkelig træls og ærgerlig situation", siger en noget rystet formand for Viborg Lærerkreds, Jeanette Winther. 

Viborgaftalen med dens kombination af en struktur for et tæt og regelmæssigt samarbejde mellem forvaltning, skoleledere og lærerkreds og et værn om forberedelsestiden har ellers været lidt af et forbillede. 

Men nu er det slut, og efter sommerferien er der kun den centrale A20-aftale som ramme om Viborg-lærernes arbejdstid.

Lige nu er vi bare frustrerede og undrende, siger lærerkredsformand Jeanette Winther. "Men selvfølgelig skal vi samarbejde", siger hun om den nye situation.

"Vi evaluerer jo aftalen hvert år. Og denne gang blev vi så mødt af et ret fastlåst krav om nedjustering af forberedelsestiden og en minimering af samarbejdssporet", fortæller Jeanette Winther.

Konkret lagde forvaltningen op til at skære de 25 minutters forberedelse til hver lektion ned til 22 minutter. 

Vel at mærke kun til de egentlige fagtimer og ikke til for eksempel tolærertimer og anden undervisning i det såkaldt udvidede undervisningsbegreb, hvor man lokalt skulle aftale forberedelsestid. 

Og Jeanette Winther fortæller, at man også ville skære ned på de faste samarbejdsmøder mellem skoleledere, tillidsvalgte, lærerkreds og forvaltning. 

"Vi har forsøgt at spille ind med forskellige løsninger og at bløde det op, men det lykkedes altså ikke".

Direktør: "Viborgaftalen er jo indgået i en anden tid"

Viborg Kommune er meget presset økonomisk, fordi børnetallet falder, samtidig med at den geografisk store kommune med mange landsbyskoler har svært ved at nedlægge klasser. 

Sidste år blev der nedlagt 70-80 lærerstillinger, selvom der kun blev et par klasser færre. Og også i det kommende skoleår falder antallet af elever. 

Direktør for Børn & Unge Søren i Viborg Kommune Søren Aakjær ærgrer sig også over, at det ikke er lykkedes at nå et forhandlingsresultat. 

Det er brandærgerligt, lyder det fra direktør for Børn & Unge i Viborg Søren Aakjær.

"Viborgaftalen er jo indgået i en anden tid. Økonomien er presset af det faldende elevtal - ifølge loven skal vi jo levere undervisning på alle klassetrin, og vi har altså klasser nu med kun fem elever", siger han.

Han forklarer, at kommune får midler til at drive skole efter antallet af 6-16-årige, ikke efter antallet af skoler og klasser.

"Så har vi har nogle skoler, der har haft et meget svært 2024 og tager et underskud med ind i 2025. Så selvom politikerne faktisk har tilført området penge, har vi brug for noget mere fleksibilitet for at få det til at hænge sammen", siger Søren Aakjær. 

Hvad angår samarbejdssporet i aftalen, fortæller han, at samarbejdet har været udfordret af nogle sager i det forløbne efterår. Men han tror på, at der kan etableres et godt samarbejde med lærerkredsen igen i regi af den centrale A20-aftale.