Forhandlingerne skal føres i justitsminister Nick Hækkerups ministerie.
Foto: Steen Brogaard
Medie: Forhandlinger om selvcensur og ytringsfrihed i skolen begynder til februar
Regeringen har indkaldt til første møde for de kommende forhandlinger om selvcensur og ytringsfrihed 11. februar, erfarer altinget.dk. Her vil regeringen have hele fire ministre med om bordet.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Lærere i folkeskolen skal føle sig trygge uanset, hvilket materiale de underviser i.
Sådan lød det i december fra regeringen en uge efter, at den var kommet i undertal i forbindelse med et beslutningsforslag om at lave et statsligt læringsforløb om Muhammedkrisen til folkeskolen, og om at krisen skulle tilføjes til historiekanonen.
Regeringen ville nu diskutere lærernes ytringsfrihed og selvcensur i en bredere kontekst end alene Muhammedkrisen, lød det pludselig fra regeringen - og forhandlingerne skulle foregå i Justitsministeriet.
Efter flertal imod sig: Regeringen indkalder til forhandlinger om ytringsfrihed og selvcensur
Frygt for trusler om vold og terror
Det er de forhandlinger, der nu ligger for døren. Ifølge Altinget Uddannelse har regeringen indkaldt til første forhandlingsmøde den 11. februar.
Her vil justitsministeren få selskab af udenrigsministeren, børne- og undervisningsministeren og uddannelses- og forskningsministeren.
DLF-formand: En glidebane, at politikere vil bestemme over undervisning om Muhammed-krisen
Det står endnu ikke helt klart, hvad der præcis er regeringens mål for de kommende forhandlinger, men ifølge Altingets politiske kommentator Erik Holstein er det udenrigspolitiske og sikkerhedspolitiske hensyn, der gør, at forhandlingerne skal føres i Justitsministeriet frem for Børne- og Undervisningsministeriet.
"Sandheden er, at regeringen holder igen, fordi den er bange for, at en vedtagelse af forslaget vil føre til en ny bølge af vold i muslimske lande. Det kan man bare ikke sige offentligt, for Danmark officielt bøjer sig ikke for trusler om vold og terror", siger Erik Holstein til Altinget Uddannelse.
Lærerformand ønsker ikke statsligt materiale
I mandags blev partnerne i 'Sammen om skolen' bedt om at byde ind med deres syn på de kommende forhandlinger. Lærernes formand Gordon Ørskov Madsen fortalte inden mødet til folkeskolen.dk, at han ikke ønsker et statsligt undervisningsmateriale.
"Jeg tror, vi alle er bedst tjent med at forsøge at finde gode, lokale løsninger ud fra den virkelighed, skolerne er i. Og det skal stadig være skolerne og lærerne, der i samarbejde med skolebestyrelserne vælger, hvad det er for noget materiale, der skal bruges i undervisningen. Det er ikke noget, man kan styre fra centralt hold. Der findes masser af forlag, der udbyder undervisningsmateriale - så nej, jeg ser ikke lige for mig, at det er en løsning, at staten skal have ansvaret for at udarbejde undervisningsmateriale", lød det fra Gordon Ørskov Madsen.
Borgerlige: Lærerne skal have den nødvendige beskyttelse for at undervise i Muhammed-krisen