Sønderjysk kaffebord i Perlegade

Der bydes både på ”Rævekager fra KL” og ”Gode Råd” til byrådspolitikerne, når mere end 800 lærere fra Sønderborg fylder gågaden.

Offentliggjort Sidst opdateret
Der var alt fra "KL's rævekager" til "energiske Bondo-kager" og "Gode Råd"

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Gågaden i Sønderborg ser ud som den plejer en onsdag eftermiddag sidst i april lidt før klokken halv fire. Solen har svært ved at bryde igennem, og alligevel fornemmer man, at der er noget under opsejling. En summen og en begyndende aktivitet rører på sig. Rundt omkring samler folk sig i små klynger. Nogle med farvestrålende t-shirts med påskrift på: "Der er noget galt i Danmark" og "Lockoutet", kan man læse. Flere står med klapborde under armen, andre er ved at arrangere grene i spande og røde hjerter med påskrifter som Solidaritet, Nærvær, Kvalitet og Udvikling præger snart hele gaden. Mere end 20 skoler fra Sønderborg Kommune er samlet i gågaden til endnu et fællesarrangement under lærerlockouten, nemlig "Det store sønderjyske kaffebord", hvor alle borgere i Sønderborg er inviteret til kaffe og kage, helt kvit og frit! Sønderborgs lærere er ingen undtagelse, når fantasien får lov at få frit løb. Der bydes på både "Rævekager fra KL", "Antorinibollen, bollen fuld af varm luft"og "Corydonen, den skrabede model".

Netop de mange fantasifulde påfund fra lærernes side gennem lockouten, påpeger to fædre på gågaden som et stort plus for lærernes kamp om deres arbejdsvilkår. Rasmus Holst, der er far til to børn i folkeskolen siger: "Netop happenings synes jeg, er meget vedkommende. Når lærerne står med skilte, med påskriften "Vi glæder os til at se dig igen", så bliver man varm om hjertet. Jeg synes, det er vigtigt at gøre opmærksom på, at man er utilfreds og på denne her måde viser lærerne, at de forstår at stå sammen".

En anden far, Christian Telling er meget overrasket over, at lærerne ingen økonomisk kompensation får i denne situation og undrer sig over, at elever, forældre og lærere tages som gidsler i denne lockout. Det ene flotte kagebord afløser det andet, og der sættes kager til livs, - børn, unge, voksne, ældre - alle vil gerne have "en bid af kagen". Men mange vil tydeligvis også gerne i dialog med lærerne. Snakken går ivrigt omkring boderne, mens der bliver længere og længere imellem kagerne på fadene. Informationsbreve med fakta deles ud til de fremmødte med budskabet "God dialog fremmer budskabet", mens stemningsfulde toner fra tremandsorkestret, holder humøret højt.

Mange elever er tydeligvis også mødt op, og gensynsglæden imellem lærere og elever er ikke til at skjule. Men når snakken falder på afgangsprøven, der står lige for døren, får tonen en lidt anden klang. Isabella fra 9.a. på Sønderskov-Skolen udtaler: "Jeg har den første prøve på torsdag i næste uge, og jeg ved slet ikke hvad jeg skal stille op. Jeg føler mig helt overladt til mig selv". Tine, der går i samme klasse, tager situationen mere afslappet, men påpeger, at man bør mødes på midten i en konflikt, som de selv har lært i skolen, og forstår ikke, at konflikten skal gå ud over eleverne. En time med intens stemning, ivrige diskussioner og mange flotte sønderjyske kager er ved at ebbe ud. Borde klappes sammen, hjerter tages ned og i løbet af få minutter ligner gågaden i Sønderborg sig selv.

 Tilbage står Annette fra Sønderborg Lærerkreds, - hun er på vej ned til Rådhuset med kager til byrådsmødet, der begynder kl. 17. Hun har bagt "Ingenting" og "Gode Råd".  Lærerne står med "Ingenting" - hverken job eller løn, og de "Gode Råd" - ja de er i øjeblikket dyre, men det er håbet, at byrådet vil viderebringe baglandet nogle gode råd, der bringer alle parter tættere på en løsning af konflikten.