Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Er du på jagt efter et job, så brug dine netværk til at få ram på byttet. Gode råd og tips fra venner, bekendte, tidligere studiekammerater, kolleger eller arbejdsgivere kan være afgørende for at komme i nærheden af den rette arbejdsplads på det rette tidspunkt og dermed komme ud af køen af ledige.
Netværk kan også bruges til at gøre tilværelsen som ledig mere interessant.
»Vi gør meget ud af at fortælle, at det gælder om at bruge sine kontakter. Netværk spiller en stor rolle, når vores medlemmer søger job«, siger Karen Sanders.
Hun er konsulent i Lærernes A-kasse og er i daglig kontakt med ledige, der søger job som undervisere eller formidlere.
»Mange ved godt, at de skal gøre alle, de kender, opmærksomme på, at de er på jagt efter et job, men der er stor forskel på, hvor meget netværk bliver brugt«, siger Karen Sanders.
Anbefalingen fra Lærernes A-kasse er: Brug dine netværk systematisk.
Tegn netværk op og lav diagrammer over bekendte og over, hvilke skoler og andre arbejdspladser der er kontakt til. Før så en logbog over, hvornår der har været kontakt.
»Høj grad af systematik giver bedre resultater. Faktisk opdager mange, at deres netværk ikke ved, at de er ledige. Forudsætningen for, at omgangskreds og bekendte kan hjælpe med et job, er,at man ved, at du har brug for det«, siger konsulenten.
Er du med i sociale eller faglige fora på nettet, kan de bruges som en del af dit netværk, men vær opmærksom på, hvem der læser med.
Hvis du allerede har et job, men er på jagt efter et andet, er det en god idé at være lidt diskret af hensyn til din nuværende ansættelse.
MySpace og Facebook kan være fine steder at fortælle, at du gerne vil have et job. Det samme kan det professionelle webforum LinkedIn, hvor der er en gruppe for lærere.
Lærernes A-kasse er i øjeblikket ved at etablere netværk for ledige medlemmer forskellige steder i landet. Målet er at matche ledige, der passer sammen med hensyn til joberfaring og geografi.
Foreløbig er der oprettet »Netværk for ledige i København med lidt lærererfaring«.
Lærernes A-kasse stiller lokaler til rådighed, og der vil også være en konsulent med til første møde, hvis netværket ønsker det. Derudover er det op til de enkelte netværk at blive enige om forventningerne, og hvilke områder de vil beskæftige sig med.
»Deltagerne kan på den ene side sparre med hinanden og udveksle erfaringer om jobsøgning. På den anden side kan de hjælpe med at styrke hinandens selvværd. Det kan knibe som ledig«, siger Karen Sanders.
Er du ledig, og har du lyst til at være med i et af Lærernes A-kasses netværker, så klik ind på a-kassens websted og skriv en mail om, hvilket netværk du er interesseret i at være med i.
Hvis du har svært ved at opstille en liste over, hvem der er med i dine netværk, kan du hente inspiration her:
. Familie
. Venner og bekendte
. Bekendte fra foreninger
. Bekendte fra sport
. Naboer
. Studiekammerater
. Lærere fra seminariet eller andre uddannelsessteder
. Lærere og ledere fra praktiksteder
. Tidligere kolleger
. Kontakter fra dine tidligere job
. Din bankrådgiver
. Din tandlæge. |