Højt støjniveau på skoler

Århus-skoler med i undersøgelse for at finde et sammenligningsgrundlag i indeklima-spørgsmål

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Støj er et problem på flere skoler i Århus, viser en ny undersøgelse, som Arbejdsmedicinsk Klinik på Århus Kommunehospital har udført. Halvdelen af de ansatte fortæller, at de jævnligt er generet af støj på arbejdspladsen. Blandt pædagogerne er 80 procent plaget af støj.

Undersøgelsen viser også, at 42 procent er generet af trange pladsforhold, og omkring en tredjedel har problemer med skiftende temperatur, støv eller snavs. Antallet varierer en del fra skole til skole.

26 procent lider af træthed, hovedpine og koncentrationsbesvær, og 16 procent har hud- eller slimhindeproblemer. Men dette svarer til, hvad andre undersøgelser tidligere har vist om arbejdspladser uden indeklimaproblemer.

3.030 ansatte ved 54 folkeskoler i Århus Kommune har deltaget i undersøgelsen - det vil sige skoleledere, lærere, pædagoger, administrativt personale samt rengørings- og kantinepersonale. Skolerne blev udvalgt til undersøgelsen, fordi der netop ikke på forhånd var omfattende helbredsklager fra de ansatte, der kunne relateres til indeklimaet. Hovedformålet med undersøgelsen var nemlig at tjekke et spørgeskema, som Arbejdsmedicinsk Klinik i Glostrup har udarbejdet.

'Der findes mange forskellige spørgeskemaer om indeklimaforhold, hvilket giver nogle problemer med at sammenligne resultaterne', fortæller overlæge Henrik Kolstad fra Arbejdsmedicinsk Klinik på Århus Kommunehospital.

'Derfor har Arbejdstilsynet betalt denne undersøgelse med det formål fremover kun at have ét spørgeskema til brug for indeklimaundersøgelser'.

'Spørgsmålet i indeklimaforhold er altid, om der er flere end forventet, der har problemer. Med undersøgelsen kan vi nu sige, at der skal være flere end 26 procent med træthed, hovedpine og koncentrationsbesvær og flere end 16 procent med hud- eller slimhindesymptomer, for at man kan tale om egentlige indeklimaproblemer. De 26 og 16 procent, vi har fundet her, svarer nok til det, man må regne med er normalt på en arbejdsplads. Men man kan så spørge, hvor meget højere disse procenter skal være, for at man kan tale om indeklimaproblemer. Det siger undersøgelsen jo ikke noget om', siger Henrik Kolstad.

Århus-undersøgelsen har set på indeklimagener hos ansatte i forhold til, hvor gamle skolebygningerne er, hvilken taghældning skolen har, om den trænger til vedligeholdelse, og hvilket ventilationssystem der er. Det viste sig, at der var flere med slimhinde- og hudsymptomer blandt ansatte i bygninger med fladt eller delvist fladt tag, ligesom flere havde gener i bygninger, hvor tagkonstruktionen trængte til vedligeholdelse. Men hyppigheden af gener steg ikke med et stigende behov for vedligeholdelse, og Henrik Kolstad fremhæver, at antallet af symptomer ikke viser noget, der er statistisk holdbart. Der kan være tale om tilfældigheder.

Nogle af resultaterne er, at spørgeskemaet er brugbart, og at man nu har et materiale, som fremtidige undersøgelser kan holdes op imod og sammenlignes med. Samt at støjproblemerne er for store på skolerne i Århus.

De enkelte skoler har i undersøgelsen fået et nummer, og hver får tilsendt rapporten med besked om, hvilket nummer der svarer til deres skole. Dermed kan undersøgelsen bruges lokalt af sikkerhedsorganisationerne som inspiration til at finde løsninger på de problemer, som de enkelte skoler har.

En enkelt skole markerer sig for eksempel ved at have høj forekomst af hovedpine, og samtidig har næsten halvdelen af de ansatte svaret, at de kun har lille indflydelse på tilrettelæggelsen af det daglige arbejde, hvilket er en markant forskel fra de andre skoler i undersøgelsen.

hela