Husk at holde fri i ferien

Juleferien er fyldt med forventninger, men giv dig selv plads til egenomsorg.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En god lang juleferie lyder som den helt rigtige kur efter en lang sæson med højtryk på arbejdet. Alligevel er der mange, der møder lige så stressede i begyndelsen af januar, som de var, da der var sidste skoledag før ferien.

"Det kan der være flere årsager til", siger Vibeke Bie.

"Et par af de mest udbredte er, at ferien bliver brugt uhensigtsmæssigt, og at man aldrig kommer til at holde fri fra arbejdet på en givende måde".

Vibeke Bie er klinisk psykolog og rådgiver i erhvervspsykologi. Hun har et godt kendskab til skoleverdenen, fordi mange i hendes familie er lærere eller skoleledere.

"Mange skolefolk har svært ved at lægge arbejdet fra sig i ferie og fritid. Det er helt naturligt, når man til daglig har tæt kontakt med mange mennesker og beskæftiger sig med undervisning af børn og unge. Man kan ikke lade være med at tænke på noget, der fylder så meget, og som er vigtigt for én. I stedet er det en god idé at prøve at tænke anderledes", siger psykologen.

Lad problemerne ligge

Det er okay, når der dukker arbejdstanker op. Det skal bare også være okay at lade være med at tænke videre for at finde løsninger på de problemer, som tankerne bringer frem.

"Lad tankerne komme og gå, som de vil, men hold ikke fast i dem. Gør man det, bliver der aldrig lejlighed til at holde fri og få stresset af", siger Vibeke Bie.

Der findes mange forskellige måder at lade de mentale batterier op på, og det tjener ikke noget formål at opstille en formel på, hvordan ferien bruges bedst muligt.

Psykologen, der har base i Aarhus og Odense, har dog et par gode råd:

To gode råd

• Find i familien ud af, hvad der skal have lov til at fylde i ferien, og hvad der betyder knap så meget.

Er det vigtigt at nå rundt til hele familien? Skal der nødvendigvis holdes både lillejuleaften og juleaften? Kan der skabes frirum inde i feriedagene, så de bliver mindre krævende, og så alle er lidt mindre på.

Vibeke Bie:

"Juleferien er noget helt særligt, fordi der er så mange forventninger til den. Har man små børn, som min mand og jeg, skal der ske en masse for dem og hygges i familien. Det er fint, men måske er der nogle af traditionerne, der ikke sker noget ved at droppe eller ændre på, så der bliver bedre tid til det, vi synes er vigtigt for os, for eksempel bare at være sammen".

• Tag vare på dig selv, både når du går på arbejde og i ferier.

"Egenomsorg bør der være tid til i ferier", siger Vibeke Bie.

"Det handler ikke om, at man skal gøre bestemte ting, men om at få mulighed for at koble af ved at gøre det, man i nuet har brug for at gøre for at drage omsorg for sig selv. Det kan være at læse en avis på toilettet, løbe en tur i skoven eller måske sove en halv time på sofaen. Kort sagt at have lov til at trække sig lidt ud af familielivet, selvom det er både vigtigt og dejligt".