Brug mindfulness mod stressen

Når omgivelserne er stressende, kan mindfulness hjælpe til at holde krop og sind i ro, siger overlæge. Men vær opmærksom: Mindfulnesscoach er langtfra en beskyttet titel.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En travl skolehverdag kan give stress, men ved hjælp af mindfulness kan man som lærer lære at være mere nærværende og dermed nedsætte både akutte stresssymptomer og mental overbelastning på lang sigt. Sådan lyder det fra overlæge og ph.d. Lone Overby Fjorback fra Dansk Center for Mindfulness ved Aarhus Universitet. »Mange ting bliver præsenteret som mindfulness, men der er udviklet en videnskabeligt funderet og testet metode, Mindfulnessbaseret Stressreduktion (MBSR), som beviseligt kan afhjælpe stress«, siger hun. »Senest har vi testet metoden i en stor organisation med mange lærere og pædagoger. Mange lå i starten af projektet højt i stressniveau, men ved at træne mindfulness blev det reduceret markant. I slutningen af forsøget vurderede de, at de også havde fået bedre kontakt til børnene«.

Koncentreret nærvær

Ph.d. Bjarne Toftegård fra foreningen Forebyg Stress definerer mindfulness som en samling teknikker, der kan bruges til at træne koncentreret nærvær. »Man skelner mellem indre og ydre nærvær. Det første handler om at kunne mærke sig selv, det andet om at være til stede i samvær med andre mennesker«, siger han. Træning af indre nærvær kan nedsætte eksisterende stresssymptomer, mens træning af ydre nærvær kan være med til at forebygge stress på længere sigt ved at ændre måden, man ser på verden på, forklarer Lone Overby Fjorback. »Er man stresset, opfatter man verden som utryg, og så bliver man endnu mere stresset. Det går ud over hukommelse, humør og opmærksomhedsevne, og det medfører igen yderligere stresssymptomer«, siger hun. Bjarne Toftegård understreger, at mindfulness ikke kan stå alene i behandling af stress. »Man skal huske, at man ikke alene må fokusere på symptombehandling. En ordentlig stressbehandling skal også kigge på årsager, og derfor er mindfulness kun én komponent. Det er ikke et mirakelmiddel«, understreger han.

Ikke alt er lige godt

Internettet flyder over med instruktionsvideoer, apps og kurser, der kan hjælpe en i gang med mindfulness. Bjarne Toftegård opfordrer dog til, at man ikke tager det hele for lige gode varer. »Alle kan i princippet kalde sig mindfulnesscoach og udbyde et kursus, så man skal lige være opmærksom på underviserens baggrund. Og mens en app sikkert er fin til at afhjælpe her og nu-stresssymptomer, så skal man på et længere kursus i at lære at tænke på en anden måde, hvis man skal have den fulde effekt på den lange bane«, siger han.