For mange syge

Flere skimmelsvampe fundet i kælder og ventilationsanlæg på Skårup Skole

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Otte ud af elleve lærere på Skårup Skole i Svendborg har fået konstateret antistoffer i blodet mod en eller flere af de svampe, der er fundet på skolen.

I forbindelse med indeklimaproblemer på skolen er alle 29 lærere blevet interviewet af Arbejdstilsynets læge, og elleve har fået taget blodprøver. Det er resultaterne fra disse prøver, der foreligger nu, og viser, at otte har antistoffer i deres blod mod en eller flere af svampene.

- Man har fundet specifikke antistoffer og lidt mere end dét i de otte læreres blod, og det betyder, at det står helt fast, at de har været udsat for svampene, siger læge i Arbejdstilsynet på Fyn, Flemming Lander.

- Nu vil jeg så se på, om det også har en helbredsmæssig betydning. Om der er forskel på de gener, som de personer, der har antistoffer i blodet, har, og de gener, de andre har.

De elleve lærere, der blev udtaget til denne undersøgelse, er i højrisiko-gruppen. Det vil sige, at de enten havde allergiske reaktioner eller at de i forvejen var disponeret for allergi.

- Vi valgte at undersøge disse elleve, fordi jeg regnede med, at hvis de ikke havde antistoffer mod svampene, så ville ingen af lærerne have det. Men jeg er overrasket over, at hele otte af dem har antistoffer i blodet. Det havde jeg slet ikke forventet, siger Flemming Lander.

Tilliden mangler

Nogle af lærerne har allerede anmeldt det som formodet erhvervsbetinget allergi, og flere vil muligvis følge efter nu, hvor resultatet af blodprøverne foreligger. Problemet er bare, at indeklimabetingede lidelser ikke anerkendes som arbejdsskader.

Sikkerhedsrepræsentant Leif Bjørkskov siger, at han vil bede kommunen om, at der foretages blodanalyser på de resterende lærere også.

Leif Bjørkskov er endvidere utilfreds med det arbejde, som Covi consult har lavet på den fugt- og svampeplagede skole.

- De har forplumret meget for os. Måske er hovedproblemet slet ikke det flade tag, men vand i kælderen og svampevækst i ventilationsanlægget, siger sikkerhedsrepræsentanten.

Han har sendt et brev til Svendborg Kommune, hvor han skriver, at han ikke har tillid til, at Cowi consult kan gennemføre indeklimarenoveringen på betryggende vis.

Viceskoledirektør i Svendborg, Jens Nielsen, siger, at den udtalelse må stå for sikkerhedsrepræsentantens egen regning. I forvaltningen har man stadig tillid til Cowi consult.

I brevet fra sikkerhedsrepræsentanten står: 'På det sidste styregruppemøde d. 25. marts 1996 oplyste Cowi consult, at rengøringsselskabet ISS nu havde fundet ud af, at der stod vand i nogle ingeniørgange under skolen, at der var konstateret svampevækst på isoleringen af rør og luftkanaler i ovennævnte gange, og at årsagen sandsynligvis var, at det var grundvand, der var trængt op i kælderen. Ligeledes blev det oplyst, at der nu var konstateret skimmelsvampevækst i ventilationskanalerne'.

Disse ting fremgik ikke af den rapport, som Cowi consult tidligere har udarbejdet om skolen.

Jens Jacobsen fra ISS, som står for rengøringen af Skårup Skole, siger, at man ikke har fundet vand i kælderen. Der er tale om en fugtplet, og han mener bestemt ikke, at det er grundvand. ISS samarbejder med Cowi consult, men deltager ikke i styregruppemøderne.

Viceskoledirektør Jens Nielsen siger, at Cowi consult har skrevet rapporten om skolen på baggrund af stikprøver, og at det først er under rengøringen, at ISS har fundet vand i kælderen.

Jens Nielsen husker fra styregruppemødet, at Cowi consult fortalte, at der var fundet vand i krybekælderen, og at det formodentlig var grundvand. Det samme husker skolens leder, sikkerhedsrepræsentanten og sektionslederen fra teknisk forvaltning.

Sikkerhedsrepræsentant Leif Bjørkskov siger, at da det hele begyndte for halvandet år siden, mødte man velvilje i forvaltningen, der satte et professionelt firma, Cowi consult, på sagen.

- Men firmaet har ikke været deres opgave voksen. Jeg reagerer på, at Cowi consult ikke har undersøgt kælderen og ventilationskanalen godt nok, da de gennemgik skolen, siger Leif Bjørkskov.

Også taget på skolen har senere vist sig at være konstrueret anderledes, end Cowi consult har beskrevet i deres rapport. Cowi consult mente, at der var revner mellem betonelementerne i konstruktionen, men senere har firmaet fundet ud af, at der er et ekstra betonlag på ti centimeter under elementerne. Det gør det lettere, når taget skal renoveres, fordi man så ikke behøver speciel afskærmning, da skidt og svampe ikke som først antaget kan falde igennem revnerne og svine på etagen længere nede.

- Men man kan da undre sig over, at Cowi consult ikke har fundet ud af, hvordan taget egentlig er konstrueret, siger skoleleder Ole Justi.

Mere vil dukke op

Leder af Cowi consults afdeling i Svendborg, Ib Thorseng, siger, at rapporten om skolen udelukkende bygger på stikprøver.

- Vi kan jo ikke brække skolen ned for at undersøge den, siger Ib Thorseng.

Han tror, at der højst sandsynligt vil dukke flere ting op undervejs i renoveringen.

Ib Thorseng kan ikke huske, hvordan tingene blev sagt på styregruppemødet, men at der kun er tale om fugt i en del af kælderen, og at man ikke ved, om det er grundvand.

- Hvorfor ikke se positivt på det og sige at det er fint, at det bliver opdaget nu.

Han har svaret på brevet fra sikkerhedsrepræsentanten men ønsker ikke at fortælle Folkeskolen om indholdet i svarbrevet. Han henviser til teknisk forvaltning og kulturel forvaltning.

Viceskoledirektør Jens Nielsen fortæller, at der i brevet står, at der er tale om en fugtplet påén kvadratmeter på gulvet. Desuden skriver Cowi consult, at de ønsker et hurtigt styregruppemøde. Og det er der allerede indkaldt til.

Sektionsleder i teknisk forvaltning, Preben Gilling, husker, at Cowi consult fortalte, at der stod blankt vand i et område af kælderen. Men der var ikke tale om mængden af vand. Han opfattede det som en vandpyt.

- Jeg er ret overbevist om, at det hænger sådan sammen, at Cowi consult havde overset, at der var krybekælder i den del af bygningen. Da ISS så påpeger, at der er svampeproblemer dér, så er Cowi consult bagefter inde og se på det. Og da vandspejlet ligger under drænet, så skal vandet pumpes op. Hvis man skal kunne holde sådan en krybekælder fri for skimmelsvampe, skal den være tør og udluftet, og så skal det vand væk, siger Preben Gilling.

Det kan løses med en fast pumpe, der sørger for, at når vandet når en bestemt højde, pumpes det automatisk ud. Preben Gilling fortæller, at grundvand kan hæve og sænke sig fra dag til dag.

ISS har også konstateret svampevækst i ventilationskanalerne. Cowi consult havde taget prøver ved indblæsningskanalen fra ventilationsanlægget og havde ikke fundet kritisable forhold. For at gøre kanalerne rene har ISS boret huller i rørene, og dér fundet gammelt byggeaffald, døde mus og svampevækst. Det kan forklare problemerne ved brugen af ventilationsanlægget på skolen.

Skolens leder fortæller, at man i de senere år ikke har brugt anlægget i skoletiden, fordi det gav ubehagelig træk og dårlig luft. Derfor var anlægget kun tændt en time om morgenen, inden skolen startede og igen efter skoletid. Det skete for at varme skolen op og lufte ud.