Illustration: Miss Lotion
Flere tåler ikke lærerjobbet
Antallet af sygemeldte lærere, som må opgive at vende tilbage
til lærerjobbet, er steget.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
I Lærernes a-kasse, DLF-A, har man fra 2013 til 2016 set en kraftig stigning i antallet af lægeerklæringer, hvor det især er lægeerklæringer om psykiske udfordringer som stress, der er steget. Flere lærere får også lægeerklæring på, at de ikke tåler at søge et lærerjob, men i stedet skal finde sig andet arbejde. I 2016 fik 256 lærere den besked fra deres læge, mens det kun gjaldt 32 personer i 2012.
Skam er stressens følgesvend
»Man skal huske, at dette jo kun er toppen af isbjerget, hvor det er så slemt, at en lærer ikke længere kan klare at undervise eller at undervise børn og får en lægeerklæring på det. Det er de mest grelle tilfælde, hvor en lærer må sige sit job op eller ligefrem bliver fyret på grund af fravær. I statistikken ser vi jo ikke dem, der fortsat kæmper for at holde hovedet oven vande«, siger Gordon Ørskov Madsen, der er formand for DLF-A.
»Vi har brug for ordentlige arbejdsforhold ude på skolerne, så lærerne bliver i faget. Ellers ender det med at blive ekstremt problematisk for samfundet, fordi der ikke er uddannede lærere nok«.
Lærernes Pension har i en årrække haft særligt fokus på stress og har givet økonomisk støtte til flere projekter for et bedre arbejdsmiljø for lærere, bedre balance mellem arbejde og fritid og projekter for at få syge lærere tilbage i arbejde, fortæller aktuar Jesper Brohus.
»Omkring halvdelen af de sygemeldinger, som vi ser, handler om psykiske belastninger. Men da stress ofte ikke bliver anerkendt som sygdom og ikke udløser en offentlig førtidspension, er det svært for os at sige, hvor stort problemet egentlig er, men vi giver midlertidig pension til flere, mens de bliver udredt. Den gennemsnitlige alder for midlertidig invalidepension er 46-47 år, men i dag ser vi også væsentligt yngre lærere i starten af 30'erne, der har psykiske belastninger«, siger Jesper Brohus.