Ni spørgsmål, du ikke skal stille til samtalen

Det er vigtigt, at du forbereder dig grundigt, før du møder op til jobsamtale. Både på de spørgsmål, du kan forvente at få, og på de spørgsmål, du selv skal stille. Start ikke med: Hvad er lønnen her?

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Når du har været i spørgekrydsilden i en rum tid til en jobsamtale, falder spørgsmålet som regel, om du har noget, du vil spørge ansættelsesudvalget om. Her er det vigtigt at have gode spørgsmål klar, som viser, at du er interesseret i jobbet og har sat dig ind i skolens profil.

Det engelske erhvervsmedie Business Insider har sammen med jobsiden Talent Zoo samlet en række spørgsmål, som du i hvert fald ikke skal stille. Job & karriere har udvalgt ni spørgsmål og givet dem et lærertwist:

- Hvad er jeres skoles profil? Undgå spørgsmål, hvor du selv kan få svar på skolens hjemmeside, for det signalerer, at du ikke har sat dig ind i stedet og derfor ikke brænder nok for jobbet.

- Hvad er lønnen? Vent med økonomiske spørgsmål, til du bliver tilbudt jobbet. Derefter kan forhandlingerne begynde.

- Er der mulighed for at blive leder på et tidspunkt? Fokuser på det job, der er i spil, så du viser, at du virkelig vil det - så kan det være, mulighederne for at blive leder kommer af sig selv hen ad vejen.

- Hvad sker der, hvis jeg ikke kommer så godt ud af det med kollegerne? Sådan et spørgsmål signalerer, at du måske ikke er så vant til at komme godt ud af det med de andre på lærerværelset, og det bekymrer.

- Er du gift? Har du børn? Undlad personlige spørgsmål til ansættelsesudvalget.

- Kan jeg foretage personlige opkald - for eksempel i frikvartererne? Spørgsmålet viser, at du ikke er 100 procent fokuseret på dit arbejde.

- Jeg har hørt, at skolelederen … Nævn aldrig rygter under jobsamtalen. Hvis rygtet virkelig bekymrer dig, så grib i stedet fat i skolens tillidsrepræsentant for at få det afklaret.

- Hvordan klarede jeg mig? Hvis du gerne vil have feedback, så vent, til du enten er blevet tilbudt jobbet eller har fået afslag - derefter kan du spørge, hvad du kan forbedre.

- Har jeg fået jobbet? Under samtalen er det for ivrigt at spørge. Vent, til du får en tilbagemelding som aftalt.

Find flere gode tips til jobsøgningen på lærerjob.dk