Lærer: Efterlønsudspillet rammer især 93-gruppen

Regeringens efterlønsudspil har fået lærer Bjarne Dalgaard til at frygte, at muligheden for at forlade arbejdsmarkedet, før han fylder 65, vil være væsentligt forringet. "Bliver der pillet ved efterlønnen, går det helt galt", spår han.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Bjarne Dalgaard tilhører 93-gruppen. Han er lærer på Grenå Vestre Skole og 53 år. Han havde som de andre 93'ere tilbage i halvfemserne udsigt til en tjenestemandspension. Men den forsvandt ved kommunaliseringen i 1993.

"Jeg havde udsigt til at få en tjenestemandspension på 250.000 kroner, men den jeg står med nu er kun i omegnen af 120.000. Hvis jeg så fik efterløn, ville det komme op i nærheden af et par hundrede, og derved ville det være økonomisk muligt at gå på efterløn. Men hvis efterlønnen bliver fjernet, så forsvinder min mulighed for at gå på pension i en alder af 60", fortæller Bjarne Dalgaard.

En gordisk knude

I 2002 fik 93-gruppen en kompensation, og igen i 2005 fik de ved overenskomstforhandlingerne tilkendt et varigt pensionstillæg på 2,5 procent. Derudover blev der også afsat et engangsbeløb på 52 millioner kroner, men det battede ifølge Bjarne Dalgaard desværre ingen steder.

"Det hjælper ikke noget at flytte på procentsatsen, der skal helt andre ting til. Det er jo kæmpestore summer, der skal til for at løse den knude", siger han

I en kommentar til gårsdagens artikel om regeringens efterlønsudspil på folkeskolen.dk opfordrer Bjarne Dalgaard lærerforeningen til at "tage en forbedring af 93-gruppens vilkår op ved den kommende overenskomstforhandling".

Til det svarer formanden for Lærernes a-kasse og næstformand i DLF Stig Andersen:

"Det er korrekt, at regeringens såkaldte tilbagetrækningsreform også rammer '93-gruppen. Men det kan vi ikke ændre på ved at stille krav ved OK14. Her og nu handler det om at modarbejde forslaget politisk, så det ikke samler flertal i Folketinget."