Lærere er med på efterlønnen
Kun fire procent af de 35-59-årige i dlf/a betaler ikke efterlønsbidrag
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Kun fire procent af lærerne over 35 år betaler ikke det nye efterlønskontingent. Danmarks Læreres Fælles Arbejdsløshedskasse har dermed en af de allerlaveste fravalgsprocenter. Og forsikringsleder i dlf/a, Rune Thorup, er ikke i tvivl om årsagen - dlf/a har simpelthen informeret massivt - og positivt - om efterlønsreformen og meddelt sine 35-59-årige medlemmer, at de helt automatisk ville blive tilmeldt ordningen.
En undersøgelse gennemført af Direktoratet for Arbejdsløshedsforsikringen viser, at det især er de højtuddannede, der fravælger efterlønnen. I Akademikernes og Magistrenes a-kasser har omkring 20 procent valgt efterlønnen fra - formentlig blandt andet fordi akademikerne har gode pensionsopsparingsmuligheder.
'Vi meldte fra starten ud, at selvom der var sket ændringer, kunne det stadig betale sig, og da den sidste ændring kom, hvor efterlønsbidraget var sikret som ens personlige ejendom, var de fleste faktisk tilmeldt', fortæller Rune Thorup.
Da den stærkt kritiserede efterlønsreform var blevet ændret, gav dlf/a også mulighed for, at de, der havde meldt sig helt ud af a-kassen i den første vrede over reformen, kunne melde sig ind igen. Det medførte, at et par hundrede fortrød deres udmeldelse.
De 30-34-årige kan også tilmelde sig efterlønsordningen, men man skal blot have minimum 25 års anciennitet i ordningen for at kunne få efterløn, når man bliver 60, så det er først nødvendigt at melde sig ind, når man fylder 35. Derfor sendte dlf/a sine 30-34-årige medlemmer et brev med en fravalgsslip. dlf/a orienterede om, at de unge kunne vente med at melde sig ind, men at de også kunne vælge at betale det forholdvis lave efterlønsbidrag nu og så holde en pause - for eksempel i forbindelse med børnepasningsorlov - på et senere tidspunkt, hvor efterlønsbidraget bliver højere. Samtidig lovede dlf/a, at hvis man valgte at stå uden for ordningen, ville dlf/a automatisk begynde at opkræve efterlønsbidraget fra 35-års-fødselsdagen.
Brevet fik næsten 2.000 30-34-årige til at melde sig fra efterlønsordningen. I den gruppe har dlf/a en højere fravalgsprocent - 43,3 procent - end mange andre arbejdsløshedskasser.