DLF har boliger til ældre

Som medlem af Danmarks Lærerforening kan du komme først i køen til DSI Teglgårdens ældreboliger i Middelfart. Mina Larsen er en af de pensionerede lærere, der bor i lejlighederne. Hun har været glad for sit lange lærerliv, men sætter pris på, at hun ikke længere skal stå foran tavlen under de forhold, folkeskolereformen har skabt.

Offentliggjort

DSI Teglgården

Fonden Den Selvejende Institution Teglgården er stiftet afDanmarks Lærerforening og Lærerstandens Brandforsikring med detformål at udleje boliger til ældre.  DSI Teglgården blevdannet i sin tid for at hjælpe lærere, som boede i tjenesteboliger,når de skulle på pension, og medlemmer af lærerforeningen har i dagfortrinsret. 

Ældreboligerne ligger i Middelfart og består af 18 dobbelthuseog har i alt 35 lejemål. Boligerne er opført i 1974, men bliverløbende renoveret indvendigt. Hver bolig er på 60 m2 og indeholderen stue, soveværelse, gang, køkken og bad/toilet. Stuerne vendermod syd og med udgang til en egen lille have. I nærheden er derbåde skov og stiområde.

Der er 103 på venteliste, og ud af dem er 32 medlemmer afDanmarks Lærerforening. De fleste af de pensionerede lærere i køenkommer fra lokalområdet, men der er også repræsentanter fra restenaf landet, for eksempel Vordingborg, København og Odense.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Danmarks Lærerforening ejer 35 ældreboliger i Middelfart, hvor pensionerede lærere har fortrinsret. Lige nu bor der syv lærere i DSI Teglgårdens lejligheder.

En af dem er 77-årige Mina Larsen. Hun blev færdiguddannet småbørnslærelærer i 1961 og for otte år siden gik hun på pension fra Lyng Skole. Hun har undervist i både dansk, matematik, idræt og naturfag.  

Selvom hun har været glad for lærerjobbet, er hun glad for, at hun ikke længere underviser i folkeskolen.

"Jeg har været kæmpe glad for at være lærer. Men der er sket mange ændringer i folkeskolen under mit lærerliv. Og nu folkeskolereformen. Den er alt for firkantet, synes jeg. Jeg kan også høre på mine tidligere kolleger, at det er komplet umuligt at være der for den enkelte elev med de arbejdsvilkår, de har fået. Jeg er virkelig er glad for, at jeg ikke er lærer under de forhold", fortæller Mina Larsen og tilføjer, at hun på elevernes vegne er ked af, at skoledagene er blevet længere, så de har mindre tid til fritidsaktiviteter.  

Jobskift og nye udfordringer

Mina Larsen har været ansat flere forskellige steder. Som nyuddannet fik arbejde på Rårup Skole i Hedensted Kommune, men da hun fik tilbudt et job som børne- og ungdomssekretær i en dansk forening for sydslesvigere, flyttede hun til Flensborg.

Efter tre år i det tyske vendte hun tilbage og underviste i 18 år på Taulov Skole i nærheden af Fredericia. Her blev hun tilbudt at være med til at starte Lyng Skole, der en i dag er en del af Erritsø Fællesskole. Og endnu en gang slog hun til, da hun fik mulighed for at kaste sig over nye udfordringer.  

"Jeg har haft god mulighed for at blive udfordret og bruge mig selv. Det har jeg været glad for", siger Mina Larsen. 

Schæferhund og bestyrelsesarbejde 

Pensionisttilværelsen går for en del af tiden med bestyrelsesarbejde i DSI Telggården, hvor hun er beboerrepræsentant.

"Telggården ligger i et skønt område, så her er dejligt at bo. Fremadrettet satser vi på at få flere lærere til at flytte ind, men jeg synes nu også det er sundt, at der ikke kun bor lærere her", siger Mina Larsen. 

Tidligere havde hun et hus i centrum af Middelfart, men på grund af slidgigt, kunne hun længere klare trapperne op til førstesalen og valgte at flytte i ældreboligerne. Her er hun især glad for naturen i området, hvor hun dagligt kan gå ture med sin schæferhund i en nærliggende skov.