"Man kan næsten sige, at vi har været ramt af alle de dårlige odds, som vi overhovedet kunne blive ramt af. Faldende børnetal, besparelser i kommunerne og en stigende privatskole-andel. Og så at antallet af ikke-læreruddannede er stigende, forklarede DLF-formand Gordon Ørskov Madsen.

Kontingentet til DLF stiger med 10 kr. om måneden

På lærerkongressens sidste dag blev det besluttet at følge hovedstyrelsens indstilling om at hæve det centrale kontingent til DLF med 10 kr. om måneden. "En af vores store udfordringer er fald i medlemstallet", forklarede DLF-formanden.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Et fald i medlemstallet fra 69.000 aktive i 2008 til 57.450 i 2021 medfører, at Danmarks Lærerforening samlet set er gået glip af 72 millioner kroner til at drive fagforening for.

Det var en del af baggrundsfortællingen fra DLF-formand Gordon Ørskov Madsen, da han på lærerkongressens tredje og sidste dag i København indstillede til kongressen at vedtage en forhøjelse af det centrale kontingent for aktive medlemmer på 10 kroner om måneden. Dertil kommer kontingentet til den lokale lærerkreds. "Vi har en solid egenkapital på godt 246 mio. i 2021. Det er ganske flot, så på den måde er der ikke hul i kassen eller grund til bekymring", forsikrede Gordon Ørskov Madsen. Men han henviste også til, at kongressen sidste år blev orienteret om et forventet årligt driftsunderskud, der ville stige fra 14,7 millioner kroner i 2021 til 28,7 i 2025.

Nye DLF-medlemmer får hurtigere medlemsrettigheder

Ramt af alle dårlige odds Og et af grebene til at imødegå dette driftsunderskud er altså en forhøjelse af det centrale kontingent på 10 kroner månedligt i 2022 til i alt 2.667 kr. per medlem om året.

Vedtagelsen indebærer samtidig, at kontingentet for pensionerede medelemmer øges med 4 kr. månedligt i 2022 til i alt 900 kr. om året, mens kontingentet for de lærerstuderende fastholdes på 468 kr. om året. Lærerformanden pegede på flere faktorer som forklaring på det faldende medlemstal. "Man kan næsten sige, at vi har været ramt af alle de dårlige odds, som vi overhovedet kunne blive ramt af. Faldende børnetal, besparelser i kommunerne og en stigende privatskole-andel. Og så at antallet af ikke-læreruddannede er stigende", sagde han - og henviste også til, at et faldende medlemstal er et generelt problem i fagbevægelsen. "Vi har i Danmarks Lærerforening været relativt gode til at fastholde en høj organisationsprocent, og det sikrer, at faldet ikke er så markant, som det ses i andre fagorganisationer. Det skal vi blive ved med - vi arbejder offensivt blandt lærerne og de lærerstuderende med rekruttering og fastholdelse", sagde Gordon Ørskov Madsen.

2020: Lærerkongres i morgen: Medlemsnedgang kan føre til kontingentstigning 

Han påpegede, at det statistisk set fortsat er usikkert, hvordan medlemsudviklingen vil være over de kommende år, efter at Folketinget har afsat penge til flere folkeskolelærere. "Der er i budgettet indregnet en forventet effekt af 'lærermilliarden' således, at hvor vi tidligere budgetterede med et samlet fald i budgetperioden på 1.400, forventes nu et fald på 1.200 aktive medlemmer i perioden 2022-2026", sagde han. Ser man på det gennemsnitlige kontingent inklusive kredskontingentet, er det over de sidste 12 år steget fra 5.813 kr. til 6.200 kr. pr. år. Kontingentet har dog en stor spredning, hvor det laveste kontingent ligger på 5.300 kr. årlig og det højeste på 8.220 kr. pr. år. Og sammenlignes lærernes gennemsnitlige kontingent med niveauet i sammenlignelige organisationer, ligger DLF-medlemmers kontingent på et højt niveau, oplyste DLF-formanden. "Det skal vi selvfølgelig være opmærksomme på", sagde han. Til gengæld påpegede han en anden vigtig udvikling. For en lærer på begyndelsesløn er kontingentandelen faldet fra 2,03 til 1,58 pct. fra 2008 til 2020, og for en lærer på gennemsnitsløn er andelen faldet fra 1,74 til 1,39 pct. fra 2008 til 2020. Atter konsolideret Inden vedtagelsen af kontingentforhøjelsen havde DLF's sekretariatschef Bo Holmsgaard præsenteret den økonomiske årsrapport for 2019 og 2020, hvor resultatet samlet set viste sig 14,4 millioner kroner bedre end budgetteret.

Det forbedrede resultat skyldes hovedsageligt Covid-19, som har betydet begrænset fysisk mødeaktivitet på kurser og konferencer. Hans fremlæggelse dokumenterede også, at DLF er "tilbage på sporet efter konflikten i 2013".

Dermed henviste han til beholdningen i DLFs konfliktfond, Særlig Fond, hvor egenkapitalen er steget fra 2.013 millioner kroner i 2018 til 2.175 millioner kroner i 2020. Stigningen skyldes ifølge Bo Holmsgaard periodens gode resultater i renter, udbytter, kursgevinster samt indtægter på ejendomme og højere ejendomsværdier.

"Foreningen står atter stærkt konsolideret", fastslog Bo Holmsgaard - og høstede klapsalver fra de delegerede. Covid-19 prægede i sagens natur også økonomien for DLF's Sinatur-hoteller, der endte med et underskud på 3 millioner kroner i 2020.

"Det går heldigvis fremad nu - og sommeren 2021 har været blandt de bedste i Sinaturs historie med rekordomsætning på alle hoteller", oplyste Bo Holmsgaard.

Forsker: DLF skal ruste sig til fremtidens medlemmer 

Læs mere

Årsrapport 2019 (pdf)

Årsrapport 2020 (pdf)