Se hele demonstrationsvideoen om test i skolen i Østrig nede i artiklen.
Screendump: Video fra Bundesministerium Bildung, Wissenschaft und Forschung
Corona i Østrig: Sådan tester elever og lærere sig selv
Skolerne i Østrig åbnede i februar. Forudsætningen for, at elever kan møde på skolen er, at de coronatester sig selv på skolen. Lærerne opfordres til at deltage, men har ikke pligt til det. Lærernes fagforening sætter pris på, at selvtest har gjort det muligt at åbne skolerne.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Elever helt ned til seks år skal teste sig selv i skolen for at kunne tage del i undervisningen på skolen. Det har været reglen i Østrig, siden skolerne genåbnede i februar.
I sidste uge var Danmarks statsminister Mette Frederiksen sammen med Østrigs kansler Sebastian Kurz på besøg i Israel. Under besøget blev hun klogere på, hvordan Østrig holder skolerne åbne.
"Jeg tager også hjem med inspiration fra Østrig, der har åbnet skolerne blandt andet ved, at børnene tester sig selv. Kan vi gøre det i Danmark - og dermed få flere børn tilbage - vil det virkelig være godt", skrev Mette Frederiksen på Facebook, da hun vendte hjem.
Folkeskolen.dk har spurgt formand for fagforeningen for offentlige ansatte i Østrig Roland Gangl, hvordan selvtest opleves af lærerne i skolen. Han oplever, at mange lærere er glade for, at skolerne igen kan åbne, men at der selvfølgelig er forskellige holdninger blandt lærerne til selvtestningen.
"Lærerne har været hjemme siden november, og de har ventet på en politisk udmelding om, hvornår skolerne kunne åbne. Der er meget stress, når man underviser hjemmefra, og mange ønskede bare et normalt liv. De yngste elever er nu helt tilbage. Når det gælder elever, der er ti år og ældre, så er halvdelen af eleverne tilbage på skolen, mens resten laver arbejdet hjemme på skift", siger Roland Gangl til folkeskolen.dk
Han fortæller også, at nogle lærere foretrækker ansigt-til-ansigt-undervisning, mens andre situationen taget i betragtning hellere vil undervise online. Nogle mener også, at selvtest på skolen er unødvendige, mens andre føler en tryghed ved testene.
"Nogle tror jo slet ikke på, at covid findes, men sådan er det vel også i Danmark", siger han.
Elev- og lærerforening er klar til lyn-selvtest for at åbne flere skoler
De fleste lærere tester sig selv med eleverne
Eleverne bliver testet mandag og onsdag, og planen er, at eleverne snart også skal testes om fredagen. Det tager mellem 15 og 30 minutter af skoledagen, når eleverne tester sig selv - lidt afhængig af elevernes alder. Fagforeningen har kæmpet for, at lærerne ikke har pligt til at deltage i test på skolen, men regeringen opfordrer ansatte på skolerne til at teste sig selv sammen med eleverne, så de fremstår som rollemodeller.
"Langt de fleste lærere tester sig sammen med eleverne. Og man må sige, at det virker. Jeg har lige fået at vide, at lige nu har vi kun en skole lukket. Resten af skolerne er åbne. Det er det, som testene giver mulighed for", siger han.
Smitteudbrud på 121 skoler - halvdelen i hovedstaden
Krav om særlige masker for lærere og de ældste elever
De mindste elever i Østrig skal ikke bruge mundbind i skolen. Er eleverne mellem 10-14 år skal de bære mundbind, og er de over 14 år er der krav om, at de bærer en såkaldt FFP2-maske.
"Politikerne lagde op til, at det kun var lærerne, der skulle forpligtes til at bære FFP2-maske. Men det giver ikke mening, så vi lagde pres på, for at også eleverne skulle bære den", siger Roland Gangl.
Lærerne har ikke direkte ansvar for testningen i skolen, men de har ansvar for at henvende sig til skolelederen, når elever har positive testsvar, fortæller han.
"Lærerne får de positive svar, og så skal de gå til skolelederen. Men det er blevet rutine på skolerne, så de ved, hvad de skal gøre", siger Roland Gangl.
Østrig: Ingen adgang uden coronatest gælder både elever og lærere