Ifølge retningslinjerne fra Sundhedsstyrelsen er detveldokumenteret, at følgende er i særligrisiko for at få et alvorligt sydgomsforløb som følge afcovid-19.
Personer med høj alder
Risikoen for ældre må dog ikke alene baseres på alder. Denenkelte ældres risiko for et alvorligt sygdomsforløb med Covid-19afhænger i væsentlig grad af, hvor rask, frisk og rørig, man er, omens funktionsniveau er godt og af ens fysiske formåen og aktivitet,fx om man går ture, cykler eller tilsvarende.
Det betyder også noget, om man vanligvis kan klare sig i egethjem. Dette skal vurderes og vægtes med højere værdi end denfaktiske alder, og risikoen med alderen stiger formentlig mere vedforekomsten og eventuel forværringen af kronisk sygdom end afstigningen i alder i sig selv.
Det er veldokumenteret, at følgende - som dog skal anskues isammenhæng med ovenstående - er i øget risiko for et alvorligtsygdomsforløb:
- Personer over 70 år og særligt personer over 80 år
- Personer over 65 år og samtidig forekomst af en eller flerekroniske sygdomme.
Beboere i plejebolig
Beboere i plejebolig vurderes at være i øget risiko for etalvorligt sygdomsforløb med COVID-19 baseret på kombinationen afhøj alder, typisk en eller flere kroniske sygdomme og nedsatfunktions- og aktivitetsniveau.
Personer med svær overvægt
Risikoen ved overvægt skal også ses i sammenhæng med densamtidige tilstedeværelse af andre kroniske sygdomme, som fx vedovervægt kan være diabetes eller hjertekarsygdom.
Det er veldokumenteret at følgende er i øget risiko for etalvorligt sygdomsforløb:
- Personer med svær overvægt med BMI over 35
- Personer med svær overvægt med BMI over 30 og samtidig kronisksygdom
-----
Desuden antages det, at følgende er isærlig risiko for et alvorligt sygdomsforløb:
Personer med følgende sygdomme ellertilstande:
- Svær hjertekarsygdom
- Svær lungesygdom
- Lungekræft, udbredt (metastatisk) kræft uanset kræfttype,strålebehandling mod lunger, eller hvor lungerne rammes samtpneumonitis som bivirkning til immunterapi
- Kronisk nyresygdom med nedsat nyrefunktion
- Kronisk leversygdom med komplikationer
- Dårligt reguleret diabetes
- Tilstande med nedsat ernæringstilstand og påvirketalmentilstand
- Muskulære, neuromuskulære og neurodegenerative sygdomme ogtilstande, der medfører nedsat hostekraft eller problemer med atkomme af med slim fra luftvejene
- Fremskreden demenssygdom, uanset baggrund for denne, ogpersoner med let til moderat kognitiv svækkelse og samtidig højalder og komorbiditet (flere diagnoser/sygdomme samtidig)
Personer med nedsat immunforsvar af følgendegrunde:
- Sygdomme med nedsat immunforsvar
- HIV-positive med udtalt immundefekt
- Immunhæmmende behandling, herunder kemoterapi, højdosissteroid og biologiske lægemidler
- Transplantation foretaget inden for de seneste seksmåneder
Visse børn med kroniske sygdomme
Personer uden fast bopæl
-----
Endelig anses følgende som en del af risikogruppen alene som delaf et forsigtighedsprincip:
Gravide
Gravide kan være mere modtagelige over for infektioner. Gravidehar dog samme sygdomsmønster som den øvrige befolkning, dvs. det erikke påvist, at gravide har en øget risiko for at få et alvorligtsygdomsforløb med covid-19 eller har en øget dødelighed.
Tilsvarende er heller ikke påvist for det ufødte barn.
Der er dokumentation for, at nogle gravide, der indlægges medcovid-19 i 3. trimester, forløses ved kejsersnit før tid, og atbarnet hermed fødes før terminen med de dertil hørende risici.
Ud fra et hensyn til det ufødte barn, men også til den gravide,betragter Sundhedsstyrelsen gravide som en risikogruppe i forholdtil covid-19.
Kilde: Sundhedsstyrelsen