"Corona forsvinder ikke. Jeg skal lære at håndtere min angst. Men jeg synes, det er megahårdt. Det er hårdt, fordi det ikke handler om mig. Det er min mands ve og vel. I og med han er i risikogruppen, så kan det have alvorlige konsekvenser for ham", siger læreren, som ønsker at være anonym.

Lærer med smittefrygt: ”Bekymrede forældre har et valg – det har jeg ikke”

Hendes mand har lige været på sygehuset med sin hjertesygdom, men lægen vurderer, at en lærer fra Kolding alligevel godt kan møde op på skolen. Læreren er bange for at smitte sin mand. Flere lærere er nervøse, lyder det fra lærerkredsen.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Sidste weekend var en 44-årig Kolding-lærers mand indlagt til observation for sin hjertesygdom. Ugen efter skulle læreren møde på sit arbejde i indskolingen.

Men mandens sygdom gør, at hun er hunderæd for at blive smittet med corona og tage sygdommen med hjem.

"Jeg har informeret min leder løbende om, hvor bekymret jeg er. Min mand er i risikogruppen, og han er udfordret lige nu. Jeg har ringet til lægen, men han henviser til Sundhedsstyrelsens anbefalinger, og siger, jeg må tage på arbejde".

Læreren mødte på arbejde tirsdag, samtidig med at lægen åbnede for telefonkonsultation efter påske.

"Min verden væltede, da jeg fandt ud at, at jeg skulle blive på arbejdet. Jeg blev så ked af det. Jeg stod og græd, og mine frustrerede kolleger stod på sidelinjen og sagde: 'Vi kan ikke kramme dig, vi kan ikke tage det fra dig, og vi har en kæmpe opgave, der skal løses'", siger læreren.

Hun vil gerne være anonym. Men hun er lærer i Kolding Kommune, og folkeskolen.dk er bekendt med hendes identitet.

Se Sundhedsstyrelsens svar til Anders Bondo: Det handler om, hvor syg du er af fx diabetes

Vigtigt at skabe tryghed for eleverne

Allerede i begyndelsen af påskeferien har læreren skrevet til ledelsen, at hun gerne vil benytte muligheden for at få en lægefaglige vurdering i forhold til sin syge ægtefælle.

To dage senere får hun udmeldingen, at man læner sig op ad KL, som peger på Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Derfor er meldingen, at læreren kan møde på arbejde på trods af, at hendes mand er i risikogruppen.

En ny udmelding gør dog, at de bliver enige om, at hun skal ringe til lægen, når lægen åbner tirsdag efter påske. De bliver enige om, at hun godt kan møde op på skole tirsdag, da det kun er lærerne, der er på arbejdspladsen denne dag. 

"Min leder havde forståelse for, hvordan jeg havde det, men jeg fik at vide, at hvis alle, der var bekymrede, blev hjemme, så var der ikke hænder nok at til at lave skole", siger læreren.

Da hun har snakket med lægen tirsdag morgen på skolen, tørrer hun tårerne bort, trækker vejret dybt og går i gang med arbejdet, men da en fra lederstaben kigger forbi, bryder hun grædende sammen igen og må gå udenfor. 

Hun har kvalme. Kan ikke spise. Kan ikke sove. Hun skal holde sig igang, for ellers kommer tankerne. Hun tænker over, om hun bør melde sig syg.

Onsdag går hun ned for at hente papkrus til de elever, der har glemt noget at drikke. På vejen møder hun skolelederen, som gerne vil snakke med hende.

"Jeg må sige, at jeg ikke kan. Jeg har fem minutter. Eleverne venter på mig, og jeg kan ikke indgyde dem tryghed, hvis jeg begynder at græde. Så jeg må afvise at snakke med min leder", siger hun.

Sundhedsstyrelsen ændrer linje: Børn med coronasmittede i familien skal ikke i skole

Tilbud: En måneds orlov uden løn

Senere ringer hun til lederen, som har forståelse for hendes angst, men fortæller, at det eneste skolen kan gøre er at tilbyde læreren er en måneds orlov uden løn.

"Lederen har forsøgt at kunne finde den mulighed, hun kunne. Vi har fået sat ord på, at det her ikke handler om personer og ikke om vrede mod nogen. Det her er den eneste løsning, skolen kan tilbyde. Men jeg kommer ikke til at tage imod den", siger hun og forklarer:

"Corona forsvinder ikke. Jeg skal lære at håndtere min angst. Men jeg synes, det er megahårdt. Det er hårdt, fordi det ikke handler om mig. Det er min mands ve og vel", siger hun og tilføjer: "I og med han er i risikogruppen, så kan det have alvorlige konsekvenser for ham. Men jeg skal lære at være i det. Og det skal jeg, om det er nu eller om en måned. Jeg tror ikke, corona går over om en måned".

Læreren er glad for, at hun i næste uge har planlagt ferie tre dage, og at der løbende kommer helligdage i foråret.

"Det giver mig nogle åndehuller. Så jeg får mere tid til at håndtere angsten", siger hun.

Lærerkreds: Mange lærere er bekymrede

Hun har været i kontakt med Kolding Lærerkreds. I kredsen taler de med bekymrede lærere og prøver at hjælpe hver enkelt alt efter, hvilken situation de står i. Formand Anders Petersen har også talt med skolelederen på den pågældende skole.

"Jeg er kommet med forslag til løsninger. Men læreren er i indskolingen, og de kan ikke sende hende hjem, fordi de er underbemandede. Alt er forsøgt", siger han til folkeskolen.dk.

"Vi kan ikke hjælpe hende, for når lægen siger, hun kan gå på arbejde, så siger lovgivningen, at det skal hun. Jeg kan ikke sige andet end, at den er behandlet lige efter bogen".

Læreren er en af mange, som har ringet til kredsen med bekymringer. Anders Petersen vurderer, at i omkring 10 tilfælde har bekymringerne været så store, at kredsen har hjulpet med kontakt til skolen. 

"Vi har haft en del henvendelser fra lærere, der er nervøse. VI har været inde flere gange og forsøgt at være med til at finde alternative løsninger. Og det er lykkedes nogle steder, men ikke lige dér, hvor hun er", lyder det fra kredsformanden.

"Vurderingen kan være, at man er nødt til at følge lovgivningen, for hvis der er nogle, der får lov til at gå, så kan der være mange, der vil det. Derfor holder man sig rimelig stringent til, hvad lovgivningen siger".

Anders Petersen oplever, at mange bekymrede lærere har gavn af en snak med kredsen.

"Vi siger: Prøv at komme i gang.  Du kan tage dine egne forholdsregler. Husk, at du selv kan trække dig. Fortæl børnene, at hvis de skal vise dig noget, så er det på afstand. Det hjælper mange at have en dialog om, hvilke handlemuligheder, de har".

Men lærerkredsen kan ikke tage angsten fra lærerne, påpeger han.

"Lige meget hvad vi tilbyder af hjælp, så kan vi ikke fratage folk deres angst for at gå på arbejde i den her tid. Det er en af de lidt triste opgaver, vi har fået. De fleste har forståelse for, at sådan er lovgivningen. Men der er mange, der går nervøse på arbejde", siger Anders Petersen.

Kommunen: Skolelederen skal ikke stå med sundhedsfagligt ansvar

Karen Mortensen er skolechef i Kolding Kommune. Hun har været i kontakt med skolelederen i den konkrete sag, og der har også været andre af den type sager, som har været forbi hende. Men det er ikke særlig mange, siger hun.

"De håndterer det på skolerne, så det er ikke alle, der kommer ind til mig", siger hun.

Det er i et forsøg på at hjælpe læreren, at kommunen i den konkrete sag har tilbudt mulighed for orlov i en måned uden løn, fortæller skolechefen.

"Det er noget, der opstår ud fra et ønske om, hvordan vi kommer igennem det her, så alle klarer sig med skindet på næsen".

Karen Mortensen understreger, at i denne specielle situation er vigtigt, at kommunen og skolelederne følger retningslinjerne fra Sundhedsstyrelsen:

"Når det gælder corona, så følger vi Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Er man utryg, enten fordi man selv er i risikogruppe, eller en ægtefælle er, så lytter vi til, hvad lægen siger. Det er ikke skolelederen, der skal sidde og vurdere, om det er forsvarligt for lærerne at gå på arbejde eller ej. Det skal lægen".