Annette Van Buren (yderst til højre) glæder sig til komme i gang med sit nye olivenolieeventyr. Billedet er fra et kursus i Sevilla i november sammen med de to andre kvinder. Mændene er alle olieproducenter.

Corona udsætter nyt karriere-eventyr for kendt lærer

For Annette van Buren skulle foråret have været startskuddet til en helt ny tilværelse som olivenolieimportør. Men det eventyr har coronaen foreløbig sat på stand-by.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Mens mange af landets lokale lærerkredse har fået udskudt deres generalforsamling på ubestemt tid, så nåede lærerne i Sønderborg akkurat at samles. Det skete samme dag som statsminister Mette Frederiksen lukkede samfundet ned. 

Det betød særligt meget for kredsformand Annette van Buren. 

Hun havde besluttet sig at træde ned fra formandstaburetten. Hun havde nemlig planer om at kaste sig ud i noget helt nyt og anderledes, og derfor var det et held, at coronaen ikke nåede at sætte en stopper for, at hun kunne træde tilbage, som man blandt andet har set det med de lokale lærerformænd i Esbjerg og Frederikshavn. 

Men her stoppede heldet så også. For eventyret er udsat på ubestemt tid. 

Ild blev tændt efter besøg på olivenoliemølle

Eventyret tog sin start for et par år tilbage. Annette van Buren og hendes mand har i mange år været forelskede i Spanien. De har begge boet og arbejdet i Spanien, og på endnu en rejse til den spanske sol tændte et besøg på en lokal olivenoliemølle en ild i Annette Van Buren.

Corona-aflyste generalforsamlinger udsætter pensionen for lokale lærerformænd 

Fremvisningen på møllen var programsat til at vare en halv time, men da Annette van Buren og hendes mand takkede af, havde de været på besøg i 2,5 time. Hun er ikke i tvivl. Hun ville vide mere om den gyldne, tyktflydende olie.  

"Jeg begynder straks at søge efter litteratur, der kan gøre mig klogere. Det viser sig, at der intet findes på dansk, men der findes nogle bøger på engelsk. Dem får jeg bestilt hjem, og da jeg er færdig, ved jeg bare, at det er noget, jeg simpelthen bliver nødt til at interessere mig noget mere for", erindrer hun. 

Blindsmager hver uge

Siden er ferierne blevet dedikeret til at dyrke den nye interesse for olivenolie. Senest i november, hvor hun deltager i et efteruddannelseskursus i Sevilla. Siden har hun hver måned fået tilsendt en pakke med fem små flasker med olie fra Spanien. 

"Dem blindsmager jeg, og så klassificerer jeg dem. Når jeg er færdig, henter jeg en facitliste på nettet. Jeg er faktisk blevet overraskende god til det. Jeg kan næsten hver gang fortælle, hvis der er noget galt, og hvad der er galt. Du kan simpelthen smage eller dufte, hvis den har en defekt, og jeg ved, at det fx handler om, at de har sjusket med hygiejnen, eller at de har brugt oliven, der er overmodne", fortæller hun. 

Mange olier i supermarkedet er ikke ægte ekstra jomfruolivenolie

Annette van Buren fortæller, at hun nu rammer plet 95 procent af gangene. Og den evne er helt afgørende, hvis man har ambitioner om at kunne begå sig i olivenoliebranchen. 

"Olivenolie er den eneste fødevare, der kan dumpe en smagstest. Du kan simpelthen ikke få en ekstra jomfruolivenolie godkendt, hvis den ikke klarer en smags- og laboratorietest", fortæller hun.

DLF: Alle generalforsamlinger de næste 14 dage skal udskydes 

Med den nye viden om produktionen har Annette van Buren gjort sig en opdagelse herhjemme i Danmark, når hun køber ind.

"Når jeg piller en olivenolie ned fra hylderne i et supermarked, kan jeg nu se, at det ofte prismæssigt slet ikke hænger sammen. Der er simpelthen ikke nogen mennesker i verden, der kan tjene penge, når de sælger produktet til de priser, vi ser - hvis den er lavet ordentligt", fortæller hun. 

"Det frustrerer mig, når jeg ser rigtigt mange i Spanien, der knokler for at få denne her industri til at hænge sammen. De har praktisk talt ikke til dagen og vejen. Og på den anden side er der nogen, der tjener masser af penge på ting, der ikke er navnet værdigt. De snyder dem, der gør det rigtigt, og de snyder også forbrugerne".

Vil undervise danskerne i olie

Den nyfundne kærlighed til olivenolie har fået Annette van Buren til at tage afsked med både kredsformandsposten og lærergerningen. Hun har i stedet indgået et samarbejde med en økologisk olivenoliemølle i Spanien. Og så vil hun sælge olien på nettet til danske kunder.

"Vi vil også invitere til smagninger for 8-10 personer, hvor vi blandt andet snakker om, hvad de forskellige olivenolier passer til. På det område er olivenolie ikke anderledes end vin. De fleste ved, at det er en god ide at servere hvidvin til fisk og rødvin til rødt kød. På samme vis er der også typer af olivenolie, der egner sig til specifikke ting. Det er der ikke mange, der ved i Danmark".

Kan ikke komme til Spanien

Selvom Annette van Buren og manden har planer om fortsat at være bosiddende i Danmark, ønsker hun være meget tæt på produktionen.

"En del af vores koncept er, at vi er til stede i Spanien. Det betyder, at vi er nede for at besøge dem flere gange om året, når oliventræerne blomstrer, når træerne beskæres, når de høster og tapper".

Årets olie er allerede på tanke. Men den bliver ikke tappet på flasker lige foreløbig. For Annette van Buren vil være der, når det sker, og den mulighed har coronaen umuliggjort. 

"Vi håber rigtigt meget, at vi kan komme derned i slutningen af juni eller starten af juli. Vi skal jo ikke deltage i en festival. Vi skal være i en mølle, hvor man kan stå med afstand, når de tapper. Så snart det er blevet tappet, kan det sendes til os, og så kan vi gå i gang".

Penge betyder ikke alt

Indtil videre holder Annette van Buren humøret højt og glæder sig bare til at komme i gang med sit nye eventyr. Men hun indrømmer, at det var en stor og svær beslutning helt at ændre karrierespor. 

"Jeg bliver ikke rig på det her. Men jeg er efterhånden blevet så gammel, at penge ikke er alt. Men det kræver da noget is i maven. Jeg skal gå fra at være lønmodtager, som jeg har været hele mit liv til, at jeg ikke får en fast indtægt. Men jeg tror, at jeg kan få det til at løbe rundt. Og jeg har efterhånden et hus, der er ved at være betalt, og jeg har ikke brug for flere biler", siger hun og fortæller, at livet også har vist hende, at man ikke skal gå og vente med at kaste sig ud i noget, man virkelig har lyst til. 

"Mine forældre havde en gård, og de knoklede røven ud af bukserne. Vi var ikke ude at rejse, for de ville spare op til at kunne rejse, når de blev gamle. Men min mor blev syg som 54-årig og døde to år efter. Og så sad min far tilbage med en stor gård og penge - men ingen at rejse med". 

"Han døde sidste år, og så tænkte jeg 'Okay Annette, er det her et vink med en vognstang til, at du ikke skal gemme ting til senere? For hvad hvis der ikke bliver noget senere?"